Reklama

Reklama

Tarty i quiche. Nowe łączenie smaków

Klasyka francuskiej kuchni w nowym wydaniu. Tarty i quiche przywędrowały do Polski z Francji i szybko zyskały popularność. Są bardzo smaczne, ich przygotowanie nie jest trudne, a możliwości łączenia składników - wprost nieograniczone. "Tarty i quiche" to zbiór przepisów na pyszne dania w wersji mięsnej, wegetariańskiej oraz wegańskiej.

Czym różnią się tarty  i quiche?

Reklama

Tarta występuje zarówno na słono, jak i na słodko. Wypieka się ją zazwyczaj w formie bardziej płaskiej niż quiche. Swoją popularność zawdzięcza szerokiej formule smaków. Może mieć spód z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego, a elementami wiążącymi nadzienie może być zarówno ser, śmietana jak i wegańskie składniki.

Quiche to placek przygotowywany na słono. Składa się z kruchego lub francuskiego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową (lub jajeczno-mleczną) masą. Te dwie cechy bardzo precyzyjnie charakteryzują  potrawę. Boki quiche’a zazwyczaj są wyższe niż w tarcie, by pomieścić pyszne nadzienie ukryte w jajecznej masie.

"Tarty i quiche" to zbiór kilkudziesięciu przepisów na dania w różnych wariantach - od słodkich, przez słone i wyraziste w smaku. Czy to krucha i aromatyczna brzoskwiniowa tarta - czy aksamitna w smaku tarta czekoladowa - każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dodatkowo w książce znalazła się instrukcja jak wykonać idealne kruche bądź francuskie ciasto. Przy każdym przepisie została umieszczona informacja o czasie przygotowania i kaloryczności jednej porcji, a także stopniu trudności i czasie potrzebnym na jego wykonanie. Uzupełnieniem przepisów są ciekawostki na tematy kulinarne oraz przepisy na potrawy uzupełniające posiłek, np. sałatki.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje