Reklama

Reklama

Warzywa na balkonie, Michał Mazik

Domowy ogród w stylu zero waste Pięknie ukwiecony, ozdobny balkon - wszyscy znamy ten widok. Może nawet sami mamy na balkonie namiastkę ogrodu. Rośliny ozdobne pomagają się zrelaksować i mają pozytywny wpływ na samopoczucie - to wiadomo nie od dzisiaj. Jednak uprawianie warzyw w domowych warunkach to jeszcze stosunkowo świeży, choć zyskujący coraz większą popularność trend.

Skąd ta wzrostowa tendencja? Przede wszystkim jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami. Unikamy żywności z niepewnych źródeł, chemicznie wzbogacanej, spryskiwanej, produkowanej nierzadko w sposób mający więcej wspólnego z przemysłem niż ogrodnictwem. Nic nie daje takiej pewności jak własna uprawa. Balkonowy ogród warzywny zapewne nie uwolni nas całkowicie od konieczności wizyt w sklepach, ale dostarczy radości  i satysfakcji ze spożywania wyhodowanych własnymi rękami warzyw i ziół. A przy tym nasza balkonowa grządka wciąż może spełniać funkcję dekoracyjną - rośliny spożywcze  z powodzeniem można łączyć z ozdobnymi. 

Reklama

Michał Mazik, praktykujący ogrodnik, dziennikarz i bloger od lat specjalizujący się w tematyce ogrodniczej, pomoże w zbudowaniu ogrodu warzywnego od podstaw i doradzi  w najważniejszych kwestiach, które zebrał w tej książce: 

- dobór sadzonek i odpowiednich pojemników 

- wybór ziemi i podłoża do wysiewu 

- nawadnianie i nawożenie 

- zabiegi pielęgnacyjne 

- walka z chwastami i ze szkodnikami 

Podpowie także, co zrobić z ogrodem w czasie urlopu, jak zabezpieczyć go zimą, a latem osłonić przed skwarem. Jednym zdaniem - wyposaży w komplet wiedzy niezbędnej do tego, by cieszyć się smakiem własnoręcznie wyhodowanych na balkonie warzyw i ziół. Reszta, droga Czytelniczko, drogi Czytelniku, w twoich rękach. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje