WŚCIEKŁY KUCHARZ, Anthony Warner

Cała prawda o zdrowym jedzeniu i modnych dietach. Kto z nas nie chciałby być zdrowy? Fit trenerzy, żywieniowi celebryci i guru czystego jedzenia obiecują nam niemal wieczne życie dzięki cudownym dietom, superżywności i oczyszczającym detoksom. Sęk w tym, że ich teorie to nie tylko bzdury, ale i poważne zagrożenie dla zdrowia. Czas przyjrzeć się temu uważnie i odzyskać zdrowy rozsądek w kwestii jedzenia.

"Wściekły kucharz" to popularnonaukowe opracowanie największych mód jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób . Autor rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy superfoodsami. W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza nikogo. Szydzi z modnych blogerów, kucharzy celebrytów i nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić, że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy. Za to damy zarobić tym, którzy za modami stoją.

Reklama

Nigdy nie mieliśmy dostępu do tak dużej ilości informacji o jedzeniu i jego wpływie na nasze zdrowie. Mamy chociażby dietę paleo, bezglutenową, alkaliczną czy zielony detoks, który ostatnio święci triumfy. Na nasze nieszczęście wiele z tych diet opiera się nie tylko na nieprawdziwych, ale też szkodliwych teoriach. Dlaczego więc tak wielu z nas wierzy w te pseudonauki?

Ukrywający się pod pseudonimem Wściekły kucharz [ang. Angry Chef] Anthony Warner, kucharz i biochemik z wykształcenia, zebrał zespół psychiatrów, ekonomistów, specjalistów od żywienia i dietetyków, i razem z nimi postanowił rozwiązać frapującą wszystkich zagadkę: dlaczego wrażliwi i inteligentni ludzie tak łatwo dają się nabrać na te wszystkie żywieniowe kłamstwa? W swojej książce po kolei obśmiewa wszystkie najmodniejsze trendy i tłumaczy ich genezę. Po lekturze tej książki będziecie musieli zrobić sobie solidny detoks. Koniec z bezlaktozowym nabiałem, kaszą jaglaną i zdrowym jedzeniem. Niech żyje rozsądek!

Anthony Warner (ur. 1973) - brytyjski kucharz i bloger. Regularnie współpracuje z "New Scientist" i "The Pool", a jego blog pojawiał się na łamach  "The Guardian", "Mail on Sunday", "The Telegraph" i innych gazet. Mieszka w Nottinghamshire. Ukończył studia z zakresu biochemii na Uniwersytecie w Manchesterze. Pod koniec 2015 roku założył blog Angry Chef angry-chef.com jako reakcję na szkodliwy, nieprawdziwy obraz przemysłu wellness, który spycha na margines całą dotychczasową naukę.

Premiera: 22 sierpnia 2018.

Dowiedz się więcej na temat: książka | okładka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje