Zajadanie emocji, Maggan Hägglund

Nudzisz się – otwierasz szafkę z przekąskami, potem lodówkę i znów szafkę, jest ci smutno – sięgasz po czekoladę z orzechami, a w nagrodę za ciężki dzień zamawiasz pizzę z podwójnym serem. Przestań „zajadać” emocje, uporaj się z nimi i odzyskaj pewność siebie dzięki nowej książce szwedzkiej dziennikarki Maggan Hägglund. Tytuł trafił do sprzedaży 26 października.

Okładka książki "Zajadanie emocji. Jak sobie z tym poradzić"
Okładka książki "Zajadanie emocji. Jak sobie z tym poradzić"materiały prasowe

"Czekolada nie pyta, czekolada rozumie" - każda z nas choć raz w życiu spotkała się z podobną frazą. Co więcej - prawie wszystkie stosujemy ją jako wytłumaczenie wieczornego opróżniania szafki ze słodyczami. Co jest tego przyczyną? Tak naprawdę cała kwestia jedzenia uległa skomplikowaniu: dziś jemy z różnych powodów. Zaspokojenie głodu fizycznego, to zaledwie ułamek wśród przyczyn. Jemy dla towarzystwa, dla zabicia czasu, z nudów, w nagrodę czy po to, żeby poprawić sobie nastrój. W tym ostatnim przypadku najczęściej sięgamy po pączki, ciastka czy lody z bitą śmietaną (bo przecież nikt nie zajada smutków szpinakiem czy burakami). Oprócz nadprogramowych kilogramów takie podjadanie grozi zatraceniem się we własnych problemach z emocjami i zamiast w końcu uporać się z nimi, tylko je powiększamy.

Głodne emocje?

Jeśli więc stoisz przed lodówką, choć wcale nie jesteś głodna, albo gdy nie wiesz, co ze sobą zrobić i otwierasz w poszukiwaniu czegoś do przekąszenia szafkę, lodówkę i znów szafkę, a smutki zatapiasz w lodach z bitą śmietaną, to być może masz problem z zajadaniem emocji. Karmisz swoje uczucia, zamiast się z nimi skonfrontować. Jeśli uważasz, że czas stawić im czoło i tym samym pozbyć się dodatkowych kalorii i nadmiaru cukru z diety, sięgnij po książkę "Zajadanie emocji". Szwedzka dziennikarka Maggan Hägglund pomoże ci uporać się z głodem, który swoje źródło ma w twojej głowie, i odzyskać kontrolę nad swoim życiem.

Nie zajadaj stresu - zadepcz go

Hägglund, uzbrojona w pozytywną energię i z mnóstwem pomysłów na utrzymanie twojego zaciekawienia tematem, lekko i sprawnie poprowadzi cię przez skomplikowaną relację jedzenie-emocje. Przygotowała dla ciebie całe tony wsparcia; w czasie lektury poczujesz się jak na kawie z najlepszą przyjaciółką. Podczas tej pogawędki dowiesz się, dlaczego zajadanie emocji tak wciąga i jak można się od tego uwolnić. Z pomocą licznych testów odkryjesz przyczynę zbyt częstego podjadania, a dzięki prostym, a jednocześnie kreatywnym ćwiczeniom nauczysz się mówić NIE kolejnej tabliczce czekolady i pizzy w ramach nagrody za ciężki dzień.

Ta książka to coś więcej niż poradnik. To twój osobisty asystent, którego zabierzesz ze sobą na spacer, do pracy czy na kawę. Znajdziesz w nim dużo miejsca na zapisanie swoich notatek czy planu dnia. Weź do ręki ulubiony długopis i zacznij swoją podróż ku wolności.

Maggan Hägglund to szwedzka dziennikarka i pisarka. Ma już na koncie trzy poradniki skierowane do kobiet. Jej książki cieszą się w Skandynawii dużą popularnością.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas