5 powodów, dla których warto sięgnąć po napój owsiany
Artykuł sponsorowany
Zmiana nawyków żywieniowych to trudne zadanie. Zwłaszcza wówczas, gdy przez lata przyzwyczajeni byliśmy do innej diety. Istnieją jednak proste i „bezbolesne” sposoby na wprowadzenie do codziennego jadłospisu produktów roślinnych – jednym z nich jest regularne sięganie po napój owsiany.
Artykuł sponsorowany przez markę Alpro
Napoje roślinne, w tym m.in. owsiane, powstały z myślą o osobach, które chcą (ze względu na dietę lub planetę) bądź muszą (np. z powodu nietolerancji lub alergii) zrezygnować z produktów mlecznych. To produkty, którymi z powodzeniem można zastąpić mleko w niemal każdym napoju czy daniu: od owsianki i naleśników, poprzez ciasta i desery, a kończąc na kawie. Dlaczego warto sięgać po napoje owsiane?
Po pierwsze: alternatywa dla produktów mlecznych
Delikatnie kremowy, łagodny (jak Alpro owsiane) smak, aksamitna konsystencja, która najbardziej przypomina mleko krowie spośród wszystkich dostępnych napojów roślinnych - tak najprościej scharakteryzować można napoje owsiane.
Dzięki temu, że nie zawierają laktozy, stanowią chętnie wybieraną alternatywę dla mleka krowiego, a z powodu braku składników pochodzenia zwierzęcego - pozostają ważnym składnikiem diety wegetariańskiej, wegańskiej czy fleksitariańskiej. Przykład? Alpro Barista owsiany, czyli napój bez dodatku cukru oraz wyrób naturalnie bez laktozy - produkowany jest bowiem w 100 proc. na bazie roślin.
Po drugie: mogą stanowić źródło różnych składników odżywczych
Napoje owsiane, w zależności od wariantu, mogą być źródłem błonnika, wapnia i niektórych witamin, co pomaga przeciwdziałać niedoborom składników odżywczych w diecie wegan. Produkty Alpro, w tym również napoje owsiane, wzbogacane są także w witaminy B2 i D. Za co odpowiadają?
Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, funkcjonowaniu mięśni oraz bierze udział w procesie podziału komórek. Ponadto witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu oraz funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Natomiast witamina B2, zwana ryboflawiną, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w funkcjonowaniu układu nerwowego, utrzymaniu odpowiedniego stanu czerwonych krwinek oraz pomaga zachować zdrową skórę. Wszystko to ma znaczenie zwłaszcza w przypadku osób, które stosują diety wegetariańskie oraz wegańskie.
Warto dodać, iż już samo tylko ograniczenie spożycia białka pochodzącego z wyrobów mięsnych i zastąpienie ich białkiem roślinnym, zmniejsza ryzyko pojawiania się niektórych chorób i wspomaga zachowanie lepszego stanu zdrowia, choćby za sprawą utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz ciśnienia[1].
Po trzecie: wspomaganie trawienia i pomoc przy nietolerancjach
Ze względu na brak laktozy, napoje owsiane polecane są osobom, które jej nie tolerują. Co więcej, są one źródłem błonnika, a to oznacza, iż pomagają w regulacji trawienia oraz zapobiegają zaparciom[2]. Nie posiadają one również alergizujących białek mlecznych, a także stanowią propozycję dla osób z uczuleniem na orzechy.
Napój owsiany ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po spożyciu nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dzięki temu może być dobrym wyborem dla osób z cukrzycą lub innymi problemami związanymi z poziomem cukru we krwi[3].
Po czwarte: dbasz o dobro planety
Produkty Alpro są produkowane z poszanowaniem środowiska. Co to konkretnie oznacza? Składniki do produktów roślinnych marki pozyskiwane są w zrównoważony sposób. Migdały, wykorzystane w produktach Alpro pochodzą wyłącznie z Europy Południowej, a ich uprawy są znacznie mniejsze i bardziej przyjazne środowisku (najczęściej podlewane deszczówką) niż uprawy migdałów np. w Ameryce. Wykorzystana w produktach Alpro soja z kolei jest uprawiana na terenach nie ingerujących w wycinanie lasów deszczowych.
Po piąte: idealny dodatek do kawy i nie tylko
Napoje owsiane z linii Barista powstały przy udziale profesjonalnych baristów. Cel? Stworzenie wrażenia, iż pijemy kawę przyrządzoną przez zawodowców. Delikatne latte macchiato z subtelną pianką przygotowane we własnym mieszkaniu? A może cappuccino? Nic prostszego! Dość powiedzieć, iż napój owsiany Alpro Barista jest najczęściej sprzedawanym produktem Alpro, choć oczywiście świetnie się sprawdza nie tylko jako dodatek do kawy, ale także np. świetny wkład do ciasta naleśnikowego.
Nietolerancja laktozy, alergie, nadwrażliwość na produkty z nabiałem - to główne sytuacje, w których warto rozważyć sięgnięcie po napoje roślinne. Ale nie tylko! Są one bowiem na tyle uniwersalnym wyrobem, iż można je dodawać do przeróżnych potraw i napojów. A jak piszą autorzy raportu "Talerz przyszłości", opracowanego przez Interdyscyplinarne Centrum Analiz i Współpracy Żywności dla Przyszłości, zmiana trendu żywieniowego w kierunku spożywania roślinnych napojów staje się coraz wyraźniejsza.
[1] https://danone.pl/assets/interdyscyplinarne/Raport_Talerz_Przyszlosci_2023.pdf
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10093375/
[3] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/nietolerancja-laktozy-co-mozna-stosowac-a-czego-unikac-w-diecie/
Artykuł sponsorowany przez markę Alpro