Pijesz kawę, żeby schudnąć? To czy zadziała zależy od twoich genów
Oprac.: Katarzyna Adamczak
Od lat prowadzone są badania na temat wpływu kawy na organizm człowieka. Jednym z obszarów, który interesuje naukowców, jest zależność pomiędzy kofeiną a metabolizmem. Według brytyjskich i duńskich naukowców znaczenie ma jej stężenie we krwi. Co ciekawe, prawdopodobnie ma ono związek z genami.
Kawa przyśpiesza metabolizm
Liczne badania naukowe potwierdzają, że kawa przyśpiesza metabolizowanie tłuszczu. W artykule: “Normalne spożycie kofeiny: wpływ na termogenezę i dzienny wydatek energetyczny u szczupłych i otyłych ochotników" opublikowanym w “The American Journal of Clinical Nutrition" zauważono, że codzienne przyjmowanie kofeiny może zwiększyć metabolizm nawet o 11%. Wynika z tego, że pici kawy przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Jednak według naukowców wydatek energetyczny jest większy u osób szczupłych niż otyłych. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź może kryć się w badania brytyjskich i duńskich naukowców na czele z dr Dipenderem Gillem.
Metabolizm, kawa i geny
Badania zespołu Gilla pokazują, że wyższy poziom kofeiny we krwi może pomóc zachować szczupłą sylwetkę i zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy. Naukowcy z Imperial College London i Uniwersytetu w Kopenhadze opublikowali na łamach “BMJ Magazine" artykuł “Ocena wpływu kofeiny w osoczu na otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby układu krążenia: badanie randomizacyjne z dwiema próbami Mendla".
Wyjaśniają w nim, że 95 proc. kofeiny jest metabolizowane przez enzym cytochrom P450 wytwarzany w wątrobie. Na funkcje i poziom tego enzymu wpływają dwa geny: CYP1A2 i AHR. Naukowcy wzięli pod uwagę obydwa warianty genetyczne i powiązali je ze stężeniem kofeiny we krwi, a dokładniej w osoczu. Z ich badań wynika, że osoby, które wolniej metabolizują kofeinę, a co za tym idzie, mają jej wyższe stężenie we krwi, cechują się niższym wskaźnikiem masy ciała, mniejszym rycykiem cukrzycy i chorób serca. Oznacza to także, że ludzie, którzy szybko metabolizują kofeinę, mają niższy poziom jej stężenia we krwi, są więc bardziej narażeni na otyłości i choroby z nią związane. Istnieje zatem prawdopodobieństwo, że jeśli od dzieciństwa borykasz się z nadwagą, metabolizujesz kawę szybko.
Zobacz również: Poranna kawa przestała cię pobudzać? Pijesz ją o złej godzinie!
Naukowcy apelują
Naukowcy nie mają wątpliwości, że to kofeina w osoczu wpływa na niższą wagę ciała. Jednocześnie apelują, aby osoby walczące z otyłością nie sięgały po większą ilość kawy dla zrzucenia wagi, bo ma ona też negatywne skutki na organizm. Podkreślają, że badania należy rozszerzyć i bliżej przyjrzeć się mechanizmom wpływu kofeiny z osocza na organizm, aby móc bezpiecznie zastosować tę zależność w badaniach i leczeniu klinicznym otyłości.