Czy mieszanki kaw są gorsze? Fakty i mity

Poznając świat kaw, nietrudno spotkać kawowe mieszanki. Wokół tych produktów narosło wiele mitów. W końcu samo słowo „mieszanka” pospolicie budzi negatywne skojarzenia. Jak jest naprawdę? Czy rzeczywiście mieszanki kaw są gorsze? Poznaj najważniejsze fakty i największe mity.

Napis coffee blend oznacza mieszankę kaw - FAKT

Jak najprościej rozpoznać, że masz do czynienia z mieszanką kaw? Spójrz na opakowanie. Jeśli znajduje się na nim napis "blend", to masz przed sobą właśnie taki produkt. Słowo to pochodzi z języka angielskiego i oznacza "mieszankę". Jednak w przypadku kaw nie ma ono negatywnego wydźwięku, lecz jest traktowane jako napój o bardziej złożonym smaku.

Istnieje kilka rodzajów mieszanek kawy - FAKT

Kawowe mieszanki mogą uwzględniać różne:

  • gatunki: tak jest w przypadku Arabiki i Robusty;
  • odmiany: na przykład gatunek kawa Arabika ma dziesiątki odmian, a ich mieszanie prowadzi do doskonałych rezultatów;
  • pododmiany: na przykład mieszanie między Red Bourbon i Yellow Bourbon;
  • terytoria: wykorzystuje się ziarna produkowane w różnych regionach, o różnych warunkach glebowych, klimatycznych, nawadniania, nasłonecznienia itp.;
  • nuty smakowe: na przykład mieszanie ziaren, które dadzą napój o dużej słodyczy i bogatej konsystencji, ale bez wyczuwalnej kwaskowości;
  • procesy wykonywane po zbiorze: na przykład swobodne wysychanie ziaren na słońcu lub ich moczenie. Każdy proces ma wpływ na finalne doznania smakowe, takie jak słodycz, kwaskowość czy nuty kwiatowe.

Mieszanki kaw to resztki poprodukcyjne - MIT

Nie martw się! Prawdziwych mieszanek kawy nie tworzy się w celu obniżenia kosztów produkcji. Są to ziarna wyjątkowej jakości. Wyselekcjonowane i połączone, by zapewnić nowe doznania smakowe, które są przyjemne dla podniebienia. Niektórzy ludzie mają błędny pogląd na ten rodzaj kawy. Jednak przy tworzeniu mieszanek celem jest wzmocnienie naturalnych atrybutów, które już istnieją we wszystkich ziarnach, by uwydatnić nowe, jeszcze lepsze doznania.

Mieszanki kaw najlepiej smakują bez mleka - MIT

Zwykle kawowe mieszanki wykorzystuje się do przygotowywania kaw mlecznych. Połączenie różnych smaków palonych ziaren świetnie sprawdza się w połączeniu z mlekiem lub śmietanką. Oczywiście możesz pozostać przy małej czarnej, ale jeśli preferujesz mleczny dodatek, to jak najbardziej możesz przygotować taki napój z mieszanki kawy.

Mieszanka kaw nadaje się tylko do tradycyjnego parzenia - MIT

Podczas tworzenia mieszanki niekoniecznie używa się równych części wszystkich składowych kaw. Nie ma również ograniczeń co do różnorodności ziaren: mogą być tylko dwa lub dziesiątki różnych rodzajów. Możliwe jest również tworzenie mieszanek do różnych metod ekstrakcji, takich jak zaparzanie po turecku, do ekspresów ciśnieniowych, do filtrów przelewowych i do ekspresów kapsułkowych. W tym ostatnim przypadku wybór jest naprawdę duży, o czym możesz przekonać się, odwiedzając stronę https://www.nespresso.com/pl/pl/.

Można łatwo dopasować smak mieszanki do swoich upodobań - FAKT

Ze względu na różnorodność sposobów przygotowania mieszanki kawy, masz możliwość znalezienia idealnego produktu dla siebie.

Mieszanki kawy są gorsze od kaw jednorodnych - MIT

Ostatecznie trzeba rozwiać wszystkie wątpliwości i podkreślić, że mieszanki kaw nie są gorsze od wersji jednorodnych. Te drugie uwzględniają jeden rodzaj ziaren, które pochodzą z tego samego miejsca. Chodzi o dany region, kraj, plantację itp. Nie oznacza to, że mieszanki kawy są czymś złym, tworzonym na potrzeby komercyjne czy ze względów ekonomicznych. Możesz wyrzucić te uprzedzenia z głowy i zrozumieć, że to również jest bardzo dobra kawa. W większości mieszanki są dobrze zaplanowaną kompozycją różnych rodzajów i odmian ziaren w celu uzyskania dobrej jakości napoju o zbalansowanym smaku.

Po co w ogóle miesza się kawy?

Po przedstawieniu najważniejszych faktów i obaleniu największych mitów czas na wyjaśnienie, po co miesza się ziarna kawy. Zainteresowanie zrównoważoną produkcją oraz maksymalną jakością kawy sprawiło, że mieszanki zaczęły być wprowadzane na rynek z dwóch powodów. Z jednej strony stało się to dobrą alternatywą na rynku, która daje nową wartość produktowi. Z drugiej, celem tego procesu jest połączenie najlepszych cech każdej kawy. W ten sposób uzyskuje się dopracowane zestawienia, których smak, aromat i konsystencja dają unikalne doświadczenie konsumentom.

Pamiętaj, że świat jest pełen fantastycznych mieszanek. Herbaty, zioła, przyprawy, wina z różnych odmian winogron, itp. - one nie są uważane za złe, więc dlaczego kawa miałaby stanowić jakąś gorszą wersję?!

Nie bój się kawowych mieszanek. Ten pełnowartościowy produkt może wprowadzić Cię na nową drogę wysublimowanych smaków i aromatów.

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy