Dlaczego należy jeść 5 porcji owoców i warzyw dziennie?

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca spożywanie minimum 400 gramów warzyw i owoców dziennie. Dlaczego? Ponieważ są naturalnym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Warto o tym pamiętać układając codzienny jadłospis.


Eksperci zalecają, by jeść co najmniej pięć razy dziennie: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Taki sposób odżywiania się wymaga dobrej organizacji i wcześniejszego przygotowywania półproduktów.  Warto to jednak robić, bo regularne odstępy między posiłkami sprawiają, że metabolizm przyspiesza, a poziom glukozy we krwi utrzymuje się na stałym poziomie (a to sprawia, że rzadziej masz ochotę na "coś słodkiego"). Choć jesz mniejsze porcje, dłużej czujesz się syty.

Pamiętaj jednak, że nie chodzi tylko o liczbę posiłków, ale także o to, co jesz. Codzienna dieta powinna być bowiem zróżnicowana i lekka.  W twoim menu nie powinno zabraknąć jajek, serów, mięsa, kasz, wieloziarnistego pieczywa, owoców, warzyw oraz soków.

Co powinno znaleźć się w zdrowym jadłospisie?

Kluczem do regularnego jedzenia jest wypracowanie sobie nawyku systematyczności. Zacznij od śniadania, bo to najważniejszy posiłek dnia. Powinno dostarczać ci około 30 % dziennego zapotrzebowania energetycznego. Skomponuj je tak, aby zawierało pełnowartościowe węglowodany (to z nich czerpiesz energię), białko i niewielką ilość tłuszczu. Dobrym pomysłem będą płatki zbożowe z dodatkiem jogurtu i świeżych owoców oraz szklanka ulubionego soku.

Drugie śniadanie i podwieczorek to około 100-200 kcal. Po co warto sięgać? Jogurty, owoce i warzywa czy wafle ryżowe zaspokoją lekki głód, ale nie dostarczą organizmowi nadmiaru kalorii.

Obiad powinien dostarczać ich najwięcej (ok. 700). Aby był zdrowy, ogranicz ilość tłuszczu np. zastąp mięso smażone gotowanym lub pieczonym. Nie możesz również zapominać o warzywach, które dostarczają wielu ważnych witamin i błonnika, który ułatwia trawienie i reguluje pracę układu pokarmowego.

Na dobry koniec dnia kolacja - zjedz ją około 2- 3 godzin przed snem. Powinna ona dostarczać ok. 300 kcal. Posiłek ma być lekkostrawny, ponieważ zbyt obfity może skończyć się bólem brzucha, wzdęciami i problemami z zasypaniem. Jeśli nie zjesz kolacji, łatwiej sięgniesz po niezdrową przekąskę.

Soki, owoce, warzywa

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w codziennej diecie powinno znaleźć się minimum 400 g owoców i warzyw dziennie podzielonych na 5 porcji. O tym, że nie może ich zabraknąć, przypomina też znana Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.

Owoce i warzywa można spożywać w różnej formie: surowe, gotowane, w postaci zup, przecierów, kompotów czy soków. Soki niczym nie ustępują surowym owocom i warzywom (składają się z wody, witamin, składników mineralnych i fitoskładników, czyli związków roślinnych), a przy tym są praktyczne i można je pić niemal wszędzie. To bardzo ważne, aby zawsze mieć pod ręką coś zdrowego.

Kupując sok, możesz wybrać ten w kartonie. Takie opakowanie jest wygodne w użyciu, lekkie (możesz mieć je zawsze w torebce), ekologiczne i bezpieczne. Dlaczego? Ponieważ pasteryzacja w wysokiej temperaturze zabija szkodliwe bakterie odpowiedzialne za psucie produktu, a karton chroni przed światłem, powietrzem i szkodliwymi substancjami (bez użycia konserwantów).

O tym, że należy zachować zdrową dietę bogatą w witaminy płynące z owoców i warzyw przypomina także KUPS, czyli Krajowa Unia Producentów Soków. Jej członkowie, jako jedni z pierwszych, zachęcali Polaków do wzbogacenia diety o owoce, warzywa i soki.  Głównym celem programu "5 porcji warzyw, owoców lub soku" jest informowanie Polaków - tych dużych i małych - o korzyściach wynikających z codziennego spożywania "5 porcji...".  Program ten wdraża zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz jest zgodny z zaleceniami Rady ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia.

materiały promocyjne
Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje