Jak zrobić domowe hot dogi z grilla?

Artykuł sponsorowany

Jeśli myślisz, że hot dog to tylko bułka z parówką oblaną keczupem lub musztardą, to jeszcze sporo kulinarnych doświadczeń przed tobą. W rzeczywistości hot dogi mogą być bardzo różne. Oprócz minimalistycznych wersji, znanych ze stacji benzynowych, są też opcje bardzo wymyślne, wypełnione po brzegi apetycznymi dodatkami. Brzmi ciekawie? Dowiedz się, jak przygotować najlepsze domowe hot dogi z grilla, których nie powstydziłby się prawdziwy mistrz kuchni.

Domowy hot-dog z grilla
Domowy hot-dog z grilla.

Jak wybrać dobre kiełbaski i parówki na hot dogi?

Do przygotowania domowych hot dogów możesz użyć klasycznych parówek albo cienkich kiełbasek grillowych. Najlepiej sprawdzą się tu frankfurterki, ale możesz wybrać każdą inną kiełbaskę grillową, pod warunkiem, że nie będzie zbyt duża. Inaczej w bułce zabraknie miejsca na dodatki.

Bez względu na to, który produkt wybierzesz, dopilnuj, by był dobrej jakości. Kiepskie mięso zazwyczaj nie smakuje tak dobrze, jak wygląda i może sprawić, że cały wysiłek włożony w przygotowywanie potrawy pójdzie na marne. Aby wybrać jakościowy produkt, zwróć uwagę na kilka podstawowych elementów.

  • Po pierwsze: wygląd 

Kiełbaski i parówki do hot dogów powinny wyglądać świeżo i apetycznie. To niby oczywiste, ale jeśli decydujemy się na zakup produktów paczkowanych (zwłaszcza zanurzonych w grillowej marynacie), właściwa ocena ich świeżości może nie być taka łatwa, jak nam się wydaje.

Ogólnie parówki i kiełbaski możemy uznać za świeże, jeśli po delikatnym nacisku łatwo się uginają i szybko wracają do poprzedniego kształtu. Poza tym nie mogą być pokryte lepką warstewką śluzu, a ich powierzchnia powinna być jednolita i wolna od wszelkich podejrzanych przebarwień. Szarawe czy zielonkawe naloty (również miejscowe) od razu dyskwalifikują cały produkt - to bowiem jasny znak, że nie nadaje się już do spożycia.

  • Po drugie: zapach

Świeże kiełbaski i parówki pachną bardzo przyjemnie. Ich zapach niemal od razu pobudza nasze ślinianki i sprawia, że chętnie wrzucilibyśmy coś na ząb. Jeśli w interesującym cię produkcie wyczujesz mdłe, słodkawe tony albo ostry zapach amoniaku, od razu zrezygnuj z zakupu. To bowiem znak, że zaczął się już psuć, a jego konsumpcja może skończyć się ostrym bólem brzucha i niestrawnością.

  • Po trzecie (i najważniejsze): skład

Chociaż coraz więcej producentów dba o wysoką jakość swoich wyrobów, wciąż wiele dostępnych na rynku produktów mięsnych zawiera ogromne ilości soli, tłuszczu, wzmacniaczy smaku i konserwantów, które - w dłuższej perspektywie - mogą negatywnie wpłynąć na nasz organizm i doprowadzić do wielu poważnych schorzeń (zwłaszcza ze strony układu pokarmowego). Wybierając produkty na grilla, dokładnie przyjrzyj się składowi i sięgaj po te wyroby, które mają najwyższą zawartość mięsa i mało innych dodatków.

Jeśli kupujesz produkty paczkowane, ich skład znajdziesz na etykiecie przyklejonej do opakowania. Lepiej jednak parówki i kiełbaski na grilla kupować z lady (na wagę), u sprawdzonych dostawców, np. w Delikatesach Centrum. Kupując tu masz pewność, że produkty mięsne są nie tylko smaczne, ale też wartościowe i nie wypełnione samymi sztucznymi dodatkami. Na twoją prośbę sprzedawca przeczyta ci dokładny skład każdej interesującej cię pozycji albo pokaże ci odpowiednią etykietę. Pomoże ci też wybrać najlepszą opcję do twoich hot dogów.

Co jest potrzebne do zrobienia domowego hot doga? - infografika
Co jest potrzebne do zrobienia domowego hot doga? - infografika.

Przepisy na pyszne domowe hot dogi z grilla

Gdy kiełbaski są już wybrane, pora przejść do konkretów. Proponujemy trzy hot dogowe specjały, które zachwycają wyglądem i smakiem, dzięki czemu - jesteśmy tego pewni - na stałe zagoszczą w twoim grillowym menu.

Niestety, z dobrymi hot dogami już tak jest, że znikają w błyskawicznym tempie. Dlatego, szykując grilla dla rodziny lub znajomych, lepiej się nie rozdrabniaj i od razu przygotuj więcej pyszności. Dla ułatwienia przedstawiamy pomysły obejmujące pięć konkretnych porcji.

Domowy hot dog w stylu nowojorskim

Na pierwszy ogień idzie propozycja zza oceanu, czyli klasyczny nowojorski hot dog, sprzedawany w charakterystycznych wózkach na ulicach Manhattanu. Składa się z czterech prostych składników: bułki, dobrej jakości kiełbasy (oryginalnie z mięsa wołowego), sporej ilości musztardy i pysznego, karmelizowanego sosu z cebulką. To właśnie ten sos sprawia, że zwyczajna - wydawać by się mogło - bułka z kawałkiem mięsa, smakuje tak wyśmienicie. Przekonaj się sam!

Aby przyrządzić hot doga rodem z Nowego Jorku, przygotuj:

  • 5 podłużnych bułek  
  • 5 kiełbasek wieprzowych (w Polsce trudno dostać kiełbaski wołowe)
  • 1 cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżkę oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • pół łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczyptę ostrej papryki
  • ok. 100 ml wody
  • pikantną musztardę

Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy delikatnie się zarumieni, dodaj sól i przeciśnięty przez praskę czosnek, a później ocet winny, cukier i szczyptę ostrej papryki (jeśli wolisz łagodniejsze smaki, możesz ją pominąć). Całość starannie wymieszaj i zalej wodą. Duś pod przykryciem ok. 15 minut, aż sos będzie idealnie gęsty i aromatyczny. W tym czasie możesz zgrillować kiełbaski. Jeśli lubisz ciepłe bułki, je również możesz na chwilę położyć na ruszcie.

Złożenie nowojorskiego hot doga jest banalnie proste. Do odpowiednio rozkrojonej bułki włóż kiełbaskę, nałóż sporą ilość sosu i hojnie polej musztardą. Gotowe!

Hot dog z grilla na bogato

Jeśli lubisz konkretne porcje, obok tego hot doga nie możesz przejść obojętnie. Wypełniony jest po brzegi idealnie skomponowanymi dodatkami, które nie tylko cieszą oko, ale też doskonale podbijają smak grillowanego mięsa.

Aby zrobić hot dogi w wersji na bogato, przygotuj:

  • 5 podłużnych bułek
  • 5 parówek albo cienkich kiełbasek grillowych
  • 1 cebulę czerwoną
  • 3 świeże pomidory
  • 3 ogórki gruntowe
  • papryczkę jalapeño (opcjonalnie)
  • sporą garść startego parmezanu
  • prażoną cebulę
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • musztardę i keczup

Ogórki, pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę, włóż do miski, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i na chwilę odstaw. Kiełbaski lub parówki podpiecz na grillu.

Teraz pora na składanie hot doga. Jedną stronę rozkrojonej (nie do końca!) bułki polej musztardą, drugą stronę polej keczupem. Włóż do środka kiełbaskę lub parówkę i posyp ją hojnie parmezanem. Dodaj porcję warzywnej salsy i - jeśli lubisz - kilka cienkich plasterków jalapeño. Wierzch obsyp prażoną cebulką i posiekanym szczypiorkiem.

Hot doga w wersji na bogato koniecznie włóż do specjalnej torebki papierowej, od wewnątrz powlekanej folią. Nawet jeśli nadzienie trochę się rozsypie, nie ubrudzisz koszulki.

Co jest potrzebne do zrobienia domowego hot doga? - infografika
Co jest potrzebne do zrobienia domowego hot doga? - infografika.

Domowy hot dog z zapiekanym serem

Hot dog skąpany w żółtym serze jest co prawda małą bombą kaloryczną, ale raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić. Tym bardziej, że smakuje naprawdę wyśmienicie, a jego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu.

Przygotuj:

  • 5 podłużnych bułek
  • 5 parówek
  • 2 łyżki masła czosnkowego
  • garść startego żółtego sera
  • 1 paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę
  • 4 pikle
  • 150 g wiórków mozzarelli
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • keczup i/lub musztardę

Bułkę rozkrój na odpowiednią głębokość. Posmaruj w środku odrobiną masła czosnkowego, obsyp wnętrze startym serem i włóż do środka parówkę. Lekko ją natnij i delikatnie włóż do środka wiórki mozzarelli. Tak przygotowaną bułkę połóż na rozgrzanym grillu i podpiekaj z obu stron, aż ser stanie się ciągnący. Pilnuj, aby nadzienie nie wypłynęło na ruszt!

Po zdjęciu z grilla, dołóż do hot doga kilka plastrów pikli, polej keczupem lub musztardą i hojnie posyp świeżym szczypiorkiem. Palce lizać!

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas