Mikrofalówka – odczarujmy mity i dajmy sobie pomóc w przygotowywaniu posiłków

Artykuł sponsorowany

Mikrofalówkę traktujemy jako alternatywę dla piekarnika czy tradycyjnej kuchenki. Jednak zdarza się, że wzbraniamy się przed częstym przygotowywaniem w niej potraw w obawie przed negatywnym wpływem na zdrowie i nieodpowiednim smakiem jedzenia. Na szczęście są to tylko często powielane mity, które warto obalić.

article cover
materiały promocyjne

Fale elektromagnetyczne nie szkodzą zdrowiu

Najczęściej powtarzanym mitem na temat działania kuchenek mikrofalowych jest ryzyko narażenia zdrowia na szkodliwe promieniowanie. Fakty są zupełnie inne - mikrofalówki emitują fale niejonizujące, które z pewnością nie są rakotwórcze ani nie powodują żadnych schorzeń. Przebywanie w pobliżu kuchenki jest bezpieczne, ponieważ wnętrze urządzenia i drzwiczki posiadają szereg barier, które uniemożliwiają przedostawanie się fal na zewnątrz. Tę rolę pełni przede wszystkim siateczka na drzwiach, która jest nieodłącznym elementem każdej mikrofalówki.

Ponadto fale generowane przez urządzenie nie gromadzą się w przygotowywanym jedzeniu, dlatego nie trzeba również martwić się o właściwości zdrowotne pożywienia.

Potrawy przygotowywanie w mikrofalówce nie tracą smaku

Kolejnym mitem jest negatywny wpływ kuchenek mikrofalowych na walory smakowe przyrządzanych potraw. Nie jest to prawdą pod warunkiem, że właściwie korzystamy z urządzenia. Fale elektromagnetyczne oddziałują na cząsteczki wody, wprawiając je w drganie. Następnie powstała energia przekazywana jest cząsteczkom znajdującym się w podgrzewanym posiłku. Wynika z tego, że aby jedzenie było zawsze smaczne i soczyste, należy zadbać o obecność wody. Niektóre posiłki warto po prostu podgrzewać w pojemniku z jej małą ilością. Do podgrzewania w kuchence mikrofalowej idealnie nadają się zupy, mleko, napoje, sosy i inne płynne produkty.

Nowoczesne mikrofalówki wyposażone są w funkcję grilla, dzięki czemu możemy przygotowywać chrupiące zapiekanki, przyrumienionego, soczystego kurczaka, kiełbasę z chrupiącą skórką, steki czy warzywa. Potrawy będą znacznie zdrowsze niż przyrządzane na tradycyjnym grillu węglowym i nie stracą smaku. Mikrofalówki marki Toshiba mają nawet od 4 do 11 poziomów mocy, co pozwoli na ugotowanie, podgrzanie, grillowanie czy rozmrażanie wielu potraw i napojów. Do absolutnych bestsellerów należą Toshiba MWP-MG20P(BK) oraz Toshiba MWP-MG20P(WH). Pełną gamę kuchenek mikrofalowych Toshiba znajdziesz na tej stronie.

Mikrofalówka nie powoduje dużych strat składników odżywczych

Prawda jest taka, że każda obróbka termiczna, czyli gotowanie, smażenie czy pieczenie, powoduje pewną stratę składników odżywczych. Jednak przygotowywanie potraw w kuchence mikrofalowej gwarantuje mniejsze straty. Wynika to z faktu, że w mikrofalówce o wiele szybciej przyrządzamy potrawy, a krótszy czas obróbki oznacza mniejsze straty składników odżywczych.

Gotowanie czy pieczenie potraw w mikrofalówce nie dość, że jest zdrowsze, to jeszcze nie zabiera nam tyle czasu co w przypadku tradycyjnej obróbki termicznej. Z nowoczesną kuchenką mikrofalową przygotowywanie dań stanie się mało pracochłonne, co jest szczególnie ważne, jeżeli gotujemy posiłki dla całej rodziny.

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas