Obiady jak u babci. Kwintesencja polskiej kuchni, pełnej smaku i prostoty

Tak gotowały nasze babcie
Tak gotowały nasze babcieCanva ProINTERIA.PL

Magia tradycyjnych obiadów babci

Zobacz również:

    Stare przepisy na obiad – dania rodem z babcinego zeszytu

    Zupa pomidorowa najlepiej smakuje na rosole z poprzedniego dnia.
    Zupa pomidorowa najlepiej smakuje na rosole z poprzedniego dnia.123RF/PICSEL
    • 1 kg pomidorów (lub 500 ml przecieru pomidorowego),
    • 1 marchewka,
    • 1 pietruszka,
    • kawałek selera,
    • 1 duża cebula,
    • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
    • sól i pieprz do smaku,
    • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
    • ryż lub makaron, wedle uznania.
    1. Warzywa obrać, pokroić i wrzucić do garnka z bulionem. Gotować na małym ogniu do miękkości.
    2. Dodać pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy, gotować przez około 15 minut.
    3. Całość zblendować na gładką masę i doprawić solą oraz pieprzem.
    4. Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem, można dodać śmietanę, aby zupa była bardziej kremowa.
    Kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią to tradycyjne polskie danie.
    Kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią to tradycyjne polskie danie.Hubert HardyEast News
    • 4 plastry schabu,
    • 2 jajka,
    • bułka tarta,
    • mąka pszenna,
    • sól i pieprz,
    • mleko lub maślanka;
    • olej do smażenia.
    1. Schab delikatnie rozbić tłuczkiem, aby mięso było cienkie i kruche. Wcześniej możesz je również namoczyć w mleku.
    2. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron.
    3. Każdy kawałek obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej.
    4. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż kotlety nabiorą złocistego koloru i będą chrupiące.
    • 2-3 świeże ogórki,
    • 200 ml śmietany 18%,
    • sól, pieprz, cukier do smaku,
    • koperek do posypania.
    1. Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
    2. Posolić i odstawić na chwilę, aby puściły sok.
    3. Następnie dodać śmietanę, doprawić pieprzem i odrobiną cukru, wymieszać.
    4. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
    Gołąbki - choć są czasochłonne, to niebywale smaczne
    Gołąbki - choć są czasochłonne, to niebywale smaczne123RF/PICSEL
    • 1 główka kapusty,
    • 500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowe),
    • 100 g ryżu,
    • 1 duża cebula,
    • sól, pieprz,
    • 1 litr sosu pomidorowego.
    1. Kapustę sparzyć we wrzącej wodzie, aby liście stały się miękkie i łatwo się oddzielały.
    2. Ryż ugotować na półtwardo, a cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni.
    3. Wymieszać ryż z mięsem, dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem.
    4. Każdy liść kapusty napełnić farszem i zawinąć w kształt gołąbka.
    5. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, zalać sosem pomidorowym i gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
    Pierogi ruskie najlepiej smakują podane ze skwarkami z boczku.
    Pierogi ruskie najlepiej smakują podane ze skwarkami z boczku.123RF/PICSEL
    • 500 g mąki pszennej,
    • 1 szklanka ciepłej wody,
    • 1 jajko,
    • szczypta soli.
    • 500 g ugotowanych ziemniaków,
    • 250 g twarogu,
    • 1 duża cebula,
    • sól, pieprz.
    1. Ugotowane ziemniaki utłuc, dodać twaróg, posiekaną i zeszkloną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać farsz.
    2. Składniki na ciasto połączyć i wyrabiać, aż stanie się elastyczne.
    3. Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać porcję farszu i zlepiać brzegi.
    4. Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
    Żurek z kiełbasą
    Żurek z kiełbasą123RF/PICSEL
    • 1 litr zakwasu na żurek,
    • 1 litr bulionu (mięsnego lub warzywnego),
    • 2-3 białe kiełbasy,
    • 2 ząbki czosnku,
    • majeranek, sól, pieprz,
    • jajka ugotowane na twardo.
    1. Bulion podgrzać, dodać kiełbasę, czosnek i przyprawy.
    2. Gdy kiełbasa będzie miękka, dolać zakwas i gotować jeszcze kilka minut.
    3. Żurek podawać z jajkiem i ewentualnie kawałkiem kiełbasy.
    "Ewa gotuje": Pieczona gęśPolsat