MIÓD - słodki i kolorowy sposób na zdrowie
Artykuł sponsorowany
Jego znane od wieków prozdrowotne działanie jest obecnie potwierdzone i wyjaśnione przez tysiące prac naukowych i badania kliniczne na całym świecie. Posiada udowodnione właściwości odżywcze i dietetyczne. Miód stosowany jest zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu wielu dolegliwości trapiących współczesnego człowieka, będących skutkiem skażenia środowiska, stresu czy spożywania wysoko przetworzonej żywności.
Smak miodu zna każdy. Lecz nie wszyscy wiedzą, dlaczego jest on ceniony i zaliczany do najwartościowszych produktów pochodzenia naturalnego. Miód towarzyszy człowiekowi od wieków a już 10 tyś. lat temu ludzie pozyskiwali go od dzikich pszczół, czego dowodem są naskalne rysunki w wielu miejscach na świecie. Jego dobroczynne właściwości znano i wykorzystywano w medycynie największych starożytnych kultur. W Egipcie uważany był jako jeden z najbardziej skutecznych środków leczniczych. Wchodził w skład ponad 100 leków i maści ówcześnie stosowanych. Najsłynniejszy lekarz starożytnej Grecji Hipokrates leczył miodem rany, kaszel i choroby płuc. Sam regularnie go spożywał, a legenda głosi, że na jego grobie osiedlił się rój pszczół. O znaczeniu i roli miodu wspomina również Biblia. W Starym Testamencie Król Salomon radził: "Jedz synu miód, bo jest dobry i przedłuży dni twego żywota".
Właściwości zdrowotne
Jedną z najważniejszych cech miodu są jego właściwości antybiotyczne. Wynikają one z kompleksowego działania przynajmniej kilku mechanizmów. Jednym z nich jest powstawanie nadtlenku wodoru (wody utlenionej), wskutek wysokiej aktywności enzymów naturalnie występujących w miodzie. Istotną rolę odgrywa również obecność w nim olejków eterycznych, kwasów fenolowych i flawonoidów, pochodzących z nektaru kwiatów, pyłku roślin i propolisu zebranego przez pszczoły z pąków drzew. Wszystko to sprawia, że spektrum działania antybiotycznego miodu jest szerokie i znajduje zastosowanie jako uzupełnienie terapii w leczeniu wielu infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Z danych literaturowych wynika, że miody działają hamująco na wzrost bakterii chorobotwórczych wyizolowanych z zakażonych ran m.in. szczepów Staphylococcus aureus, Enterococcus, Pseudomonas aeruginosa. Wśród polskich miodów najwyższą aktywnością antybiotyczną wyróżniają się miody: spadziowy, nektarowo-spadziowy, nawłociowy, gryczany i lipowy. Pozostałe polskie miody tj. rzepakowy, akacjowy czy wielokwiatowe mają niższe właściwości bakteriobójcze, ale duże znaczenie w profilaktyce i budowaniu odporności. W miodach występuje ponad 200 związków biologicznie czynnych, które sprawiają, że wykazuje on działanie: przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwzakrzepowe, przeciwnowotworowe. Używanie miodu zamiast cukru odciąża wątrobę i wpływa na poprawę jej funkcjonowania. W wyniku licznych przemian, powstający w wątrobie kwas glukuronowy wiąże toksyczne związki w formy łatwo usuwalne z organizmu. Według naukowców spożywanie miodu polepsza przyswajanie wapnia i magnezu co korzystnie wpływ na rozwój tkanki kostnej u dzieci.
Miód koniecznie powinien na stałe zagościć w diecie rekonwalescentów i osób aktywnych fizycznie. Cukry proste dostarczane wraz z miodem zaspokajają podstawowe wymagania energetyczne organizmu przez co wzmacnia się potencjał fizyczny i wytrzymałość w czasie treningu. Można to wyjaśnić występowaniem w nich łatwo przyswajalnych węglowodanów, enzymów i wielu biopierwiastków m.in. żelaza, miedzi, magnezu, chromu, cynku i potasu, który w szczególności powinien być uzupełniany podczas wysiłku. Pozostałe biopierwiastki przyczyniają się do utrzymania właściwego ciśnienia osmotycznego krwi i równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Miód najszybciej ze wszystkich produktów naturalnych uzupełnia niedobory energetyczne oraz łagodzi skutki nadmiernego napięcia nerwowego. Wielocukry zawarte w miodzie sprzyjają rozwojowi w przewodzie pokarmowym znacznej liczby bakterii mlekowych, korzystnych dla naszego organizmu.
Wiedząc to wszystko, pracując z pszczołami i darząc je wielkim szacunkiem stworzyliśmy firmę Miody Polskie, której nadrzędnym celem jest oferowanie miodu o najwyższych właściwościach biologicznych. Nasze miody pozyskiwane są z pasiek zlokalizowanych w najczystszych regionach Polski. Dzięki temu w ofercie znajdziecie Państwo bogaty wybór odmian miodów m.in.: aromatyczne miody lipowe z Warmii i Mazur, spadź iglastą z Podkarpacia, gryczane z Pogórza Sudeckiego czy wielokwiatowe z beskidzkich łąk.
W trosce o najwyższą jakość naszych miodów i zachowanie ich wszystkich właściwości bioaktywnych stworzyliśmy autorską linię do konfekcjonowania, aby na każdym etapie mieć pewność, że miód jest tak samo dobry jak chwilę po wyciągnięciu z ula. W naszym laboratorium, które wyposażyliśmy w jeden z najnowocześniejszych sprzętów analityczny na świecie badamy, czy miody spełniają nasze wymagania jakościowe, a także prowadzimy wspólnie z wiodącymi ośrodkami naukowymi liczne badania dotyczące jego właściwości odżywczych i prozdrowotnych.
Każdy słoik z naszym miodem to ZDROWIE Z NATURY www.sklep.miody-polskie.pl
Artykuł sponsorowany