Napoje roślinne a alergie – jakie korzyści niosą dla osób z nietolerancją pokarmową?
Artykuł sponsorowany
W krowim mleku znajdują się składniki, których określona grupa osób nie toleruje. Przyczyną alergii mogą być beta-laktoglobulina oraz kazeina, a wzdęć, bólów brzucha, kolek czy wręcz biegunek – laktoza. Z tego powodu coraz większą popularnością cieszą się napoje roślinne, które naturalnie tej laktozy nie zawierają.
Artykuł sponsorowany przez markę Alpro
Alergicy, osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne oraz zmagające się z problemami górnych dróg oddechowych nie powinni sięgać po mleko krowie. Jak pokazują liczne badania - to całkiem spory odsetek polskiego społeczeństwa. Różne źródła szacują, iż mowa tu o od 20 do nawet blisko 40 proc. dorosłych osób[1]. Nie może więc dziwić, że szukają oni alternatyw dla krowiego mleka i wybierają napoje roślinne. Jednak nie tylko oni, bowiem, jak zauważają autorzy raportu "Talerz przyszłości", opracowanego przez Interdyscyplinarne Centrum Analiz i Współpracy Żywności dla Przyszłości, "niezmiernie ważnym problemem stały się nietolerancje pokarmowe i alergie. Pozostałości środków ochrony roślin, syntetycznych nawozów mineralnych w surowcach, a zawarte w żywności przetworzonej dodatki mogą wywoływać reakcje alergiczne u konsumentów"[2].
Producenci żywności wychodzą naprzeciw tym oczekiwaniom.
Krowie mleko a alergie
Choć laktoza występuje we wszystkich produktach z mleka krowiego, jak napoje mleczne, sery twarogowe czy masło, najwięcej tego cukru zawiera czyste mleko. To pochodzące od krów można jednak łatwo zastąpić napojami roślinnymi w większości dań oraz napojów: począwszy od kawy, poprzez ciasta i desery, a kończąc na naleśnikach czy owsiance. Tym bardziej że jest w czym wybierać: na sklepowych półkach znajdziemy napoje Alpro kokosowe, owsiane, migdałowe czy produkty roślinne z żywymi kulturami bakterii będące alternatywą dla jogurtów.
Mimo że napoje roślinne często są traktowane jako alternatywa dla mleka krowiego (i słusznie!), w cięższych przypadkach nietolerancji ich spożywanie jest wręcz wskazane. Warto ponadto wiedzieć, iż wraz z wiekiem mogą pojawiać się dolegliwości trawienne po spożyciu mleka - mimo że wcześniej nic na to nie wskazywało.
Wybór napoju roślinnego to świetny pomysł nie tylko dla osób z alergią na nabiał (ponieważ, w zależności od wariantu, tego typu produkty mogą być źródłem wapnia i białka), ale i orzechy. Sięgnąć mogą oni choćby po Alpro Barista owsiany, który doskonale się pieni i sprawdza się jako dodatek do kawy.
Napoje roślinne Alpro posiadają ponadto niski indeks glikemiczny i nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Oznacza to, iż mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą[3].
Napoje roślinne nie tylko dla alergików
Choć na to, co jedzą, powinny uważać głównie osoby z alergiami i nietolerancjami, zalety spożywania napojów roślinnych dostrzegą także ci, którzy celują w zdrową dietę.
Napoje roślinne, w zależności od wariantu, mogą być źródłem błonnika, białka, wapnia), a co więcej większość z nich, jak choćby napoje Alpro, wzbogacone są ponadto witaminami B2 i D.
Dlaczego to istotne? Ponieważ wykluczenie z diety mleka i jego przetworów może powodować niedobory pokarmowe. Zwłaszcza wówczas, gdy spożywane posiłki nie zostaną odpowiednio zbilansowane.
Tymczasem witamina D pomaga w:
- utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi i zdrowych kości,
- prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i utrzymaniu zdrowych zębów,
- prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Natomiast witamina B2 pomaga w:
- prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych i stanu czerwonych krwinek,
- zachowaniu zdrowej skóry i utrzymaniu prawidłowego widzenia,
- zmniejszeniu uczucia zmęczenia i znużenia.
Napoje roślinne: korzyści jest więcej
Sięganie po "produkty żywnościowe oparte na roślinach, to coraz stabilniejszy trend żywieniowy, bazujący na rosnącym udziale konsumentów, deklarujących wybór diety roślinnej ze względu na etykę, korzyści zdrowotne i środowiskowe" - to kolejny wniosek, który wyłania się z badania "Talerz przyszłości". Innymi słowy: również rynek napojów roślinnych rośnie w siłę. Nic dziwnego. Jest to wspaniała propozycja nie tylko dla tych, którzy ze względów alergicznych i zdrowotnych muszą zrezygnować z mleka, ale także dla świadomie jedzących mniej mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego (fleksitarianie). Lub po prostu dla tych, którzy chcą urozmaicić codzienną dietę. Mnogość smaków tego typu produktów i liczba ich zalet nasuwa pytanie, czy każdy z nas nie powinien zwiększyć ich udział w codziennym jadłospisie.
[1] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/nietolerancja-laktozy-co-mozna-stosowac-a-czego-unikac-w-diecie/
[2] https://danone.pl/assets/interdyscyplinarne/Raport_Talerz_Przyszlosci_2023.pdf
[3] https://www.usenourish.com/blog/is-oat-milk-good-for-diabetes
Artykuł sponsorowany przez markę Alpro