Czy chrupkie pieczywo jest zdrowe
Każdy asortyment chleba jest dla konsumentów, ale trzeba zachować odpowiednie proporcje - mówi PAP Life dr Anna Wojtasik. Dodaje jednak, że pieczywa chrupkiego nie można porównywać z tradycyjnym, zwłaszcza ze względu na zawartość składników odżywczych.
Jak przekonuje w rozmowie z PAP Life dr Anna Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie nie jest tak, że nie powinniśmy spożywać pieczywa chrupkiego.
- Każdy asortyment chleba jest dla konsumentów. Oczywiście trzeba zachować odpowiednie proporcje - przekonuje dr Wojtasik.
Dr Wojtasik przyznaje, że pieczywa chrupkiego, choć jest lekkie, a kromka takiego pieczywa niewiele waży, nie można porównywać z kromką pieczywa tradycyjnego, nie tylko ze względu na masę.
- Zwłaszcza ze względu na zawartość składników odżywczych - błonnika, witamin, białka czy składników mineralnych. Generalnie w kromce pieczywa chrupkiego w porównaniu do kromki pieczywa tradycyjnego jest ich 2-3 krotnie mniej - tłumaczy dr Wojtasik.