Maluch po infekcji - najlepsze menu
Smyk ostatnio chorował. Zastanawiasz się, co może dodać mu sił i uchronić przed kolejną infekcją. Na pewno zdrowa dieta. Sprawdź, czego potrzebuje mały rekonwalescent.
Każda walka z chorobą to wysiłek dla małego organizmu. Szczególnie, gdy infekcja była poważna i dziecko musiało brać antybiotyk. Teraz maluch łatwo się męczy, brakuje mu energii. Nic dziwnego, w trakcie choroby mobilizował wszystkie siły obronne do walki z zarazkami.
Dlatego podczas rekonwalescencji bardzo ważna jest dieta. Pomaga nie tylko odzyskać zużyte zapasy energii, wyrównać braki witamin, minerałów, ale i odbudować osłabioną odporność. Około 70 proc. komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym! Dlatego najkrótsza droga do odzyskania zdrowia wiedzie właśnie przez żołądek.
Dieta lekkostrawna
Podczas choroby dziecko odmawiało jedzenia. Nie zdziw się, gdy teraz zacznie mieć zachcianki. Na przykład zapragnie rosołku z kluskami. To oznaka 78 powrotu do zdrowia. Jednak nim całkiem wróci do formy, powinien jeść lekkostrawne posiłki. Osłabiony organizm łatwiej je przyswoi. Nie obciąża też żołądka. Zwłaszcza po leczeniu antybiotykami. Po takiej kuracji maluch może mieć kłopoty trawienne: wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha. Mięso, rybę czy warzywa przygotowuj na parze, duś lub gotuj w niewielkiej ilości wody. Możesz też piec je w folii aluminiowej.
Unikaj warzyw wzdymających, np. gotowanej fasoli. Nie podawaj produktów smażonych, nawet jajecznicę zamiast smażyć na maśle, przyrządź na parze. Delikatne i pożywne będą także budynie i puddingi: mięsne, z ryb czy ryżu oraz warzywne zupy-kremy. W ciągu dnia maluch powinien zjadać pięć niezbyt obfitych posiłków, podawanych o stałych porach. Staraj się urozmaicać dania. Na zwykłą kanapkę z żółtym serem połóż plasterek pomidora, paski papryki, siekany szczypiorek.
Ważne śniadanie
Bardzo ważne jest śniadanie, a w nim produkty zawierające węglowodany. Ale tylko te łatwo przyswajalne: kasze, płatki owsiane, musli. Są stałym i stabilnym źródłem energii. W śniadaniu powinny być też produkty zawierające białko, np. jajko, sery, chuda wędlina czy ryba.
Obecne w białku aminokwasy są niezbędne do produkcji odpornościowych przeciwciał, które maluch musi od- budować. Śniadanie powinno być ciepłe. Rozgrzeje od wewnątrz i uchroni smyka przed wychłodzeniem w czasie marszu do przedszkola w mroźny poranek. Pamiętaj, że każde wychłodzenie organizmu to ryzyko kolejnej infekcji.
Dużo witamin
Najwięcej witamin i minerałów znajdziesz w warzywach i owocach. Szczególnie dużo zawierają jarzyny i owoce surowe. Ważne więc, by tracić ich jak najmniej podczas obróbki. Dlatego warzywa: marchew, pietruszkę, seler gotuj ze skórką, po bardzo starannym wyszorowaniu szczoteczką. Nie wylewaj wody po gotowaniu, bo właśnie w niej zostają witaminy.
Wywar wykorzystaj jako bazę do zupy lub ugotuj w nim rybę albo mięso. Gdy brakuje świeżych owoców, podawaj mrożone, np. maliny czy truskawki. Bezpośrednio przed podaniem przepłucz je zimną wodą, posyp cukrem i wstaw do lodówki. Nie rozmrażaj owoców w temperaturze pokojowej, bo stracą na wartości.
Jogurty i płyny
Antybiotyki niszczą nie tylko chorobotwórcze bakterie, ale całą florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Zabijają pożyteczne bakterie probiotyczne. Te zaś pobudzają układ odpornościowy do wytwarzania przeciwciał i są niezbędne do prawidłowego trawienia.
W menu rekonwalescenta powinny znaleźć się kiszone ogórki, kwaszona kapusta, zsiadłe mleko, naturalne jogurty czy inne fermentowane produkty mleczne. To najlepsze źródła naturalnych probiotyków, które dziecko musi jeść co najmniej raz dziennie. Nie wszystkie produkty, nawet te z napisem "bio" mają bakterie probiotyczne. Na opakowaniu zawsze szukaj informacji: "zawierają żywe kultury bakterii... ". Dalej powinna widnieć nazwa rodzaju, gatunku i szczepu bakterii, np. Lactobacillus (rodzaj) casei (gatunek), DN-114 001 (szczep).
Po przyjmowaniu leków dziecko ma także wysuszoną śluzówkę dróg oddechowych. Gorączkując, straciło także dużo płynów z organizmu, co trzeba uzupełnić. Podawaj szkrabowi herbatki owocowe z malin, dzikiej róży, aronii - mają dużo witamin. Zamiast cukru słodź je miodem. Dodawaj go do przestudzonego napoju, wówczas nie straci właściwości leczniczych.
Wzmacniająca będzie też przegotowana woda z cytryną, osłodzona miodem. Podawaj smykowi soki owocowe i warzywne, zwłaszcza bogate w witaminę C i A, np. pomarańczowy, porzeczkowy, marchwiowy. Najlepsze będą te wyciskane ze świeżych owoców i warzyw. Mają najwięcej łatwo przyswajalnych witamin.