​Anna Lewandowska ujawniła swoje sposoby na piękne włosy

Słynna trenerka regularnie dzieli się na swoim blogu wskazówkami na temat zdrowego stylu życia. Tym razem jednak, zamiast udzielać fankom rad z zakresu diety i ćwiczeń, Lewandowska postanowiła opowiedzieć o tym, jak dba o fryzurę. Jej włosy stały się mocniejsze, bardziej nawilżone i lśniące, dzięki domowym maseczkom.

Anna Lewandowska zachwyca pięknymi, lśniącymi włosami. Zdradziła fanom sekret ich wyglądu
Anna Lewandowska zachwyca pięknymi, lśniącymi włosami. Zdradziła fanom sekret ich wyglądu face to face/FaceToFace/REPORTERReporter

Zimą kondycja naszych włosów ulega drastycznemu pogorszeniu. Niskie temperatury, wiatr, ogrzewanie w pomieszczeniach i noszenie rujnujących fryzurę czapek to główne powody, dla których włosy stają się osłabione, przesuszone i częściej wypadają. Aby poprawić ich stan, nie musimy na szczęście czekać do wiosny - wystarczy nieco więcej uwagi poświęcić pielęgnacji, wzbogacając ją o nawilżające maseczki, które możemy przygotować samodzielnie w domu. Do grona amatorek naturalnej pielęgnacji włosów należy Anna Lewandowska, która ma w zanadrzu kilka autorskich przepisów na odżywcze mikstury.

W najnowszym wpisie opublikowanym na swoim blogu słynna trenerka postanowiła podzielić się sprawdzonymi sposobami na przywrócenie fryzurze utraconego blasku. Jednym z nich jest prosty zabieg z wykorzystaniem masła shea. Po umyciu włosów i osuszeniu ich ręcznikiem Lewandowska poleca rozprowadzić na włosach od połowy ich długości rozgrzane w dłoniach, nierafinowane masło shea. Aby zwiększyć efektywność zabiegu, sugeruje ona nałożyć foliowy czepek i owinąć głowę ręcznikiem. Po upływie 20 minut wystarczy umyć włosy szamponem i zastosować ulubioną odżywkę.

"Masło shea idealnie nadaje się do włosów zniszczonych rozjaśnianiem, suchych i pozbawionych blasku. Najlepszy efekt uzyskacie po kilku zastosowaniach. Jest to raczej zabieg uzupełniający, nie do codziennego stosowania, aby nie obciążać włosów" - pisze trenerka. Trikiem, który Lewandowska stosuje od dłuższego czasu, jest spryskanie włosów tonikiem do twarzy tuż przed nałożeniem masła. "Włosy stają się mocniejsze, bardziej nawilżone i odporne na działanie czynników zewnętrznych" - zachwala swoją metodę.

Lewandowska poleca również przetestować maseczkę nawilżająco-nabłyszczającą na bazie wody brzozowej i olejku rycynowego. Aby przygotować miksturę, wspomniane składniki należy połączyć z połową łyżeczki olejku jojoba, łyżeczką olejku z pestek winogron oraz kilkoma kroplami olejków eterycznych: tymiankowego, z drzewa cedrowego, lawendy i rozmarynu. "Składniki wymieszajcie, wetrzyjcie we włosy, starając się nie nakładać maseczki przy samej skórze głowy. Przykryjcie czepkiem, owińcie włosy ręcznikiem (dla podwyższenia temperatury i zwiększenia efektywności zabiegu) i pozostawcie na dwie godziny. Następnie umyjcie głowę łagodnym szamponem" - instruuje trenerka.

Posiadaczkom zniszczonych włosów ze skłonnością do przetłuszczania poleca ona wypróbowanie domowego szamponu jajecznego. Do jego przygotowania potrzebować będziemy zaledwie czterech składników: dwóch żółtek jaj, jednego białka, łyżki miodu oraz soku wyciśniętego z jednej cytryny. Wszystkie składniki należy wymieszać, wetrzeć we włosy po chwili spłukać letnią wodą. "Szampon jajeczny sprawdzi się przede wszystkim, kiedy twoje włosy są osłabione, pozbawione życia, suche, "sianowate" i lekko przetłuszczające się u nasady" - tłumaczy żona Roberta Lewandowskiego.

Trenerka przypomina również, że nawet najbardziej dogłębna pielęgnacja okaże się niewystarczająca, jeśli o włosy nie zadbamy od wewnątrz. Warto zatem bacznie przyjrzeć się swojej diecie, w której nie powinno zabraknąć kluczowych witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, cynk i magnez. "Odpowiedzialne są za wzmocnienie nie tylko cebulek włosów, ale całej ich struktury stymulując wzrost i zapobiegając ich wypadaniu" - wskazuje ekspertka.

Biotynę, czyli witaminę B5 znajdziemy w produktach zbożowych z pełnego przemiału, brązowym ryżu, nasionach słonecznika i mięsie, cynku natomiast szukajmy w ziarnach sezamu, otrębach, wołowinie i nasionach dyni. Bogatym źródłem magnezu są z kolei orzechy, rośliny strączkowe, kiełki, kakao, banany oraz ciemne pieczywo.

Małgorzata Rozenek stęskniła się za polską "pluchą"Newseria Lifestyle
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas