Reklama

Reklama

Ciasto bardzo śliwkowe

Gdy zrobisz je raz, zrezygnujesz z innych ciast śliwkowych!

Składniki:

  • 175 g cukru
  • 400 g mąki
  • 175 g masła
  • 1 jajko
  • 750 g śliwek
  • 100 g cukru
  • 7 łyżek soku ze śliwek lub wiśni
  • Opakowanie budyniu waniliowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • Mąka do podsypywania, tłuszcz do formy

Reklama

Przygotowanie:

75 g cukru pudru, mąkę, masło i jajko wyrobić na gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Śliwki poprzekrawać i wypestkować, a następnie pokroić w cząstki. Cukier skarmelizować w rondelku, dodać 3 łyżki soku, a następnie śliwki i gotować ok 5 minut. 4 łyżki soku zmieszać z budyniem, dodać do śliwek, gotować 1 minutę. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut.

2/3 ciasta rozwałkować na krążek o średnicy 30 cm i umieścić w formie o średnicy ok. 26 cm, brzegi docisnąć.  Ciasto nakłuć kilka razy widelcem. Nałożyć śliwki. Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na paski o szerokości ok. 1 cm i ułożyć na wierzchu w postaci kratki.. Piec w 200 st. C przez 20-25 minut. Z cukru pudru i soku cytrynowego przygotować polewę i dekorować ciasto.

Dowiedz się więcej na temat: Ciasto bardzo śliwkowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje