Niepozorny składnik z kuchni może szkodzić zdrowiu. Uważaj, ile go używasz!

Natalia Jabłońska

Czy można przedawkować proszek do pieczenia? Choć wydaje się to niemożliwe, może do tego dojść
Czy można przedawkować proszek do pieczenia? Choć wydaje się to niemożliwe, może do tego dojść123RF/PICSEL

Co to właściwie jest proszek do pieczenia?

  • wodorowęglan sodu (czyli soda oczyszczona),
  • kwaśny regulator pH (np. winian potasu lub fosforany),
  • i substancja wypełniająca, zwykle skrobia.

Czy proszek do pieczenia może być szkodliwy?

Czy można przedawkować proszek do pieczenia?

  • bóle brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • biegunka,
  • zawroty głowy,
  • w skrajnych przypadkach: zaburzenia rytmu serca czy problemy z oddychaniem.

Zobacz również:

    Co mówią eksperci?

    Ciasto z gruszkami to doskonały pomysł na deser
    Eksperci od żywności nie mają wątpliwości, że proszek do pieczenia nie jest dla zdrowia zagrożeniem, jeśli używa się go zgodnie z zaleceniami1123RF/PICSEL

    Czym można go zastąpić?

    • 1 część sody oczyszczonej,
    • 2 części winianu potasu (cream of tartar),
    • 1 część skrobi kukurydzianej.
    Paula Niemczynowicz: Do macierzyństwa stajemy bez kompetencjiINTERIA.PL