Niepozorny składnik z kuchni może szkodzić zdrowiu. Uważaj, ile go używasz!

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Czy można przedawkować proszek do pieczenia? Choć wydaje się to niemożliwe, może do tego dojść
Czy można przedawkować proszek do pieczenia? Choć wydaje się to niemożliwe, może do tego dojść S.Piyaset123RF/PICSEL

Co to właściwie jest proszek do pieczenia?

  • wodorowęglan sodu (czyli soda oczyszczona),
  • kwaśny regulator pH (np. winian potasu lub fosforany),
  • i substancja wypełniająca, zwykle skrobia.

Zobacz również:

    Czy proszek do pieczenia może być szkodliwy?

    Dłonie osoby wsypujące proszek, prawdopodobnie drożdże lub przyprawę, do przezroczystej miski wypełnionej białą mąką.
    Proszek do pieczenia nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jeśli używany jest w odpowiednich ilościach Daniel Jedzura kontakt@mdfotografia.pl123RF/PICSEL

    Czy można przedawkować proszek do pieczenia?

    • bóle brzucha,
    • nudności i wymioty,
    • biegunka,
    • zawroty głowy,
    • w skrajnych przypadkach: zaburzenia rytmu serca czy problemy z oddychaniem.

    Zobacz również:

      Co mówią eksperci?

      Kobieta rozbija jajko nad kopcem mąki na marmurowym blacie kuchennym, obok leżą wałek do ciasta, dwie porcelanowe solniczki oraz szklana miska, elementy kuchni w tle
      Eksperci od żywności nie mają wątpliwości, że proszek do pieczenia nie jest dla zdrowia zagrożeniem, jeśli używa się go zgodnie z zaleceniami1Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio123RF/PICSEL

      Czym można go zastąpić?

      • 1 część sody oczyszczonej,
      • 2 części winianu potasu (cream of tartar),
      • 1 część skrobi kukurydzianej.
      Paula Niemczynowicz: Do macierzyństwa stajemy bez kompetencjiINTERIA.PL