Ciasto dyniowe

Z cytrusową nutką.

Składniki:

Reklama

  • 600 g dyni
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jaj
  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • po 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny i pomarańczy
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
 Przygotowanie:

 Dynię obrać pokroić na kawałki. 100 ml wlać do rondelka, dodać dynię, zagotować. Gotować pod przykryciem 8-10 minut, odcedzić, ostudzić, zmiksować. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z dynią. Ciasto umieścić w przygotowanej formie i piec  w 175 st. C przez 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 20 minut,  uwolnić z formy i od razu umieścić z powrotem w formie. Cukier puder i soki umieścić w rondelku i gotować przez 8 minut na słabym ogniu, lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto nakłuć kilkakrotnie szpadką do szaszłyków i polewać syropem. Odstawić, aby ostygło i wybić z formy. Doskonale smakuje ze śmietaną.

Dowiedz się więcej na temat: dynia | ciasta | ciasto dyniowe

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje