Roladki wieprzowe ze śliwkami i puree selerowo-ziemniaczanym

Propozycja doskonałego obiadu na letnie dni.

Składniki:

Reklama

  • 600 g ziemniaków
  • 800 g selera
  • sól
  • 2 gałązki majeranku
  • 400 g cienko pokrojonych kotletów wieprzowych
  • pieprz
  • 450 g małych śliwek
  • 12 plastrów bekonu
  • gałązka rozmarynu
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżeczka bulionu instant
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
Przygotowanie:

Ziemniaki i selera obrać i pokroić na małe kawałki. Gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Majeranek drobno pokroić. Kotlety lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Śliwki wypestkować, zawinąć w mięso i boczek, spiąć wykałaczką. Pozostałe śliwki drobno pokroić. Z rozmarynu oberwać listki. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć roladki. Do pozostałego na patelni tłuszczu wsypać pokrojone śliwki i listki rozmarynu. Przesmażyć. Zalać 400 ml wody. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ugotowane warzywa odcedzić i odparować, dodać masło i ubić. Doprawić pieprzem. Roladki podawać z sosem i puree. Dekorować świeżymi ziołami.


Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 2470 kJ/590 kcal


Dowiedz się więcej na temat: wieprzowina | śliwki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje