10 najważniejszych kulinarnych wskazówek dla początkujących

Nie każdy jest urodzonym kucharzem i niektórzy czują się zaniepokojeni na samą myśl, że muszą przyrządzić sobie sami posiłek. Ale oto mały sekret: to nie jest takie trudne, jak niektórzy twierdzą. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, oto kilka podstawowych porad na początek. Przeczytaj, a już wkrótce będziesz się delektować własnymi, zdrowymi potrawami przyrządzonymi w twojej kuchni.

gotowanie
gotowanie© Photogenica

Zacznij od podstaw

Nie przeskakuj od razu kilku poziomów i nie próbuj ugotować trzydaniowego posiłku dla wszystkich swoich przyjaciół! Zacznij od naprawdę prostych przepisów i wypróbuj je najpierw na sobie. Niektóre naprawdę pyszne dania nie są skomplikowane i nie wymagają przygotowywania wielu składników. Przyrządzenie prostych posiłków pozwoli ci na sprawdzenie, które smaki do siebie pasują.

Nie zniechęcaj się popełnianymi błędami

Będą się zdarzać. Włożysz całe swoje serce i duszę w danie, które uczciwie mówiąc, wygląda i smakuje ohydnie. Nie pozwól, aby zniechęciło cię to przed dalszymi próbami, bo gotowanie wymaga popełniania błędów.

Kupuj podstawowe produkty

Każdą potrawę można przyrządzić tak, by była przepyszna, dzięki zaledwie kilku podstawowym składnikom. Nie wydasz na zestaw ziół i przypraw fortuny, a będziesz mogła eksperymentować ze smakami poprzez dodawanie ich do swoich potraw.

Nie zawsze wszystko musi być prosto z ogródka

podstawy gotowania
© Photogenica

Świeże produkty są najlepsze, ale nie każdy ma tyle czasu, aby przyrządzać wszystko ze świeżo zerwanych warzyw. Mrożone warzywa są również dobre, a wymagają o wiele mniej przygotowań, co jest ważne szczególnie wtedy, kiedy dopiero uczysz się gotować.

Kup odpowiednie przybory

Kolejną przydatną poradą będzie: kup odpowiednie przybory kuchenne. Nie będziesz potrzebować całego wyposażenia profesjonalnej kuchni, ale przyda ci się kilka podstawowych przyborów na początek. Minimum to dwa wysokiej klasy noże. Przygotowywanie posiłków będzie o wiele łatwiejsze niż przy użyciu małego, tępego noża.

Korzystaj z przepisów<\b>

Kup kilka podstawowych książek kucharskich lub szukaj przepisów online. Każdy musi gdzieś zacząć, więc nie obawiaj się prosić o pomoc. W internecie znajdziesz wiele porad i sztuczek kulinarnych, od czasu potrzebnego na gotowanie jajka do porad mówiących, co zrobić, aby gotować jak kucharz z gwiazdkami Michelin.

Nie obawiaj się eksperymentować

gotowanie warzyw
© Photogenica

Baw się i eksperymentuj z gotowaniem. Korzystaj z przepisów jak z inspiracji i wskazówek i nie obawiaj się przyrządzać potrawy po swojemu. Jeśli sądzisz, że odrobina czosnku będzie pasowała do tego dania, spróbuj. Gotujesz dla siebie, a każdy ma inny smak.

Nie rozgotowuj produktów

To częsty błąd popełniany przez osoby, które dopiero uczą się gotować. Rozgotowywanie szczególnie dotyczy w tym wypadku warzyw. Wiele składników ulegnie zniszczeniu poprzez rozgotowanie, więc sprawdzaj uważnie stan gotujących się produktów. W większości przypadków mniej znaczy lepiej, zarówno jeśli chodzi smak, jak i wartość odżywczą.

Pytaj przyjaciół i rodzinę

gotowanie z radością
© Photogenica

Każdy ma swoje małe sposoby i sztuczki na gotowanie i możesz wiele się nauczyć, pytając ludzi wokół. Nie zapomnij zadzwonić do mamy, ona gotuje dłużej niż ty!

Niech gotowanie sprawia ci radość

Najlepszą radą, jakiej można udzielić początkującemu kucharzowi jest: baw się! Nie jest trudno nauczyć się podstaw, a potem będzie już tylko łatwiej. Wrzuć kilka składników na patelnię i dodaj nieco ziół i przypraw, a będziesz zaskoczona tym, co stworzyłaś!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas