5 faktów o jogurtach dla niemowląt
Podanie tego pożywnego przysmaku to kolejny milowy krok w rozszerzaniu diety dziecka.
1. Jogurty przeznaczone dla niemowląt można podawać maluchom już po 6. miesiącu. To ważny sprawdzian tolerancji organizmu dla nowych produktów mlecznych. Białka mleka krowiego poddanego fermentacji przez bakterie kwasu mlekowego są bowiem łatwiej trawione niż białka w zwykłym mleku, na które przyjdzie kolej później.
2. Jogurty dla dzieci nie zawierają sztucznych dodatków - barwników, aromatów, konserwantów, a proces pasteryzacji, któremu są poddawane, zabezpiecza je przed rozwojem bakterii i przedłuża ich trwałość.
3. Zawierają mniejszą ilość białka niż tradycyjne jogurty, dlatego są lepiej dostosowane do możliwości metabolizmu niemowlęcia.
4. Mają delikatny owocowy smak, ale są mniej słodkie niż jogurty smakowe dla dorosłych. Można do nich dodać świeże owoce lub przecier owocowy ze słoiczka i przygotować w ten sposób atrakcyjny, a zarazem wartościowy deser dla maleństwa.
5. Nie trzeba ich trzymać w lodówce, więc latem świetnie sprawdzą się także w roli pożywnej przekąski na spacerze.