9 rzeczy, których nie próbowałeś jeszcze w kuchni

Codzienne gotowanie wcale nie musi być rutyną. Czasami wystarczy spojrzeć na nie kreatywnie, z innej perspektywy. Standardowe składniki, które z reguły służą nam do przygotowania dobrze znanej potrawy, mogą stać się bazą dania, o którym w życiu byśmy nie pomyśleli. Ale… większość Polaków nie lubi wychodzić ze swojej kuchennej i życiowej strefy komfortu. Warto to zmienić!


Próbuj, eksperymentuj, DZIAŁAJ!

Reklama

1. Złam uprzedzenia i zjedz potrawę, do której nie jesteś przekonany od dzieciństwa. Z wiekiem zmieniają się nie tylko wygląd zewnętrzny, upodobania i nawyki, ale także preferencje smakowe. Warto po długim czasie sprawdzić, czy nasza trauma z dzieciństwa, na przykład znienawidzona przez nas gotowana marchewka, nie stanie się dla nas obiadowym "must have".

2. Ugotuj tę potrawę najlepiej jak potrafisz i zaproś swoich bliskich na obiad. Jakież będzie zdziwienie rodziny i znajomych, kiedy naszym popisowym daniem stanie się coś, o czym wiadomo, że nie przepadaliśmy!

3. Połącz dwa smaki, których nigdy w życiu nie spróbowałbyś jednocześnie. Jakie smaki według Ciebie do siebie nie pasują? Jakich składników na pewno nie połączyłbyś ze sobą? Czy na przykład makaron, kaczka i czarna porzeczka mogą stworzyć zgrane trio? Gwarantujemy, że możesz z nich wyczarować niesamowite, unikalne danie!

4. Umów się z przyjaciółmi na wspólne gotowanie potrawy, której żadne z Was nigdy wcześniej nie próbowało. Spraw, aby spotkania w gronie najbliższych było inne niż do tej pory. Wybierzcie osobę, która z zamkniętymi oczami wskaże na mapie lub globusie jedno miejsce. Sprawdźcie, jaki to kraj i ugotujcie wspólnie coś zainspirowanego inną kulturą. Świetna zabawa i poszerzenie wiedzy kulinarnej gwarantowane!

5. Spróbuj przyrządzić danie, które widziałeś w telewizji/gazecie i zapierałeś się, ze w życiu byś tego nie zrobił. Zamień bierne oglądanie ciekawych programów kulinarnych na czynne. Wcale nie musisz zazdrościć znanym kucharzom talentu. Skąd wiesz, ze Ty go nie masz, skoro nie próbowałeś? Skorzystaj z wiedzy, którą przekazują w programie! Zapisz wszystko na kartce lub nagraj, a następnie wykorzystaj podczas wizyty w kuchni.

6. Znajdź w sklepie dodatek, o którym wcześniej nie słyszałeś i stwórz z niego danie. Widzisz w sklepie nowy produkt? Warzywo, owoc, kaszę? Nieznane jest najciekawsze! Zakup go i stwórz w kuchni danie, którego będzie tematem głównym.

7. Nagraj VLOG lub załóż blog i pokaż jak gotujesz swoje popisowe danie. To idealny sposób na pokazanie swoich pomysłów i poczynań kulinarnych. Być może staniesz się inspiracją dla innych? Spróbuj!

8. Używaj składników w niekonwencjonalny sposób. Kto powiedział, że panierką zawsze musi być bułka tarta, a kotlety muszą być mięsne? Bądź kreatywny i wymyślaj nowe zastosowanie zwykłych produktów. Realizuj, odkrywaj, działaj!

9. Zamień schabowego i mielonego na kotleciki makaronowe ze smażonym porem. Wciel zasady w życie już teraz i wypróbuj na dzisiejszy obiad przepis na smaczne kotleciki makaronowe. Bez obaw! Jest dziecinnie prosty, składa się z ogólnodostępnych składników i zajmie bardzo mało czasu.







Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje