Teraz zapomniany, w PRL-u był hitem. Pyszny deser to prawdziwa skarbnica zdrowia
Jest o wiele zdrowszy niż mogłoby się wydawać. Kogel-mogel zyskał popularność w czasach PRL-u. Okazuje się, że zapomniany obecnie deser jest pełen witamin, aminokwasów i żelaza.

Spis treści:
Kogel-mogel, czyli smaczny i prosty w przygotowaniu deser. Powstaje na bazie surowych żółtek jaj utartych z cukrem. Można go urozmaicać o dodatki takie jak sok z cytryny, kakao, bita śmietana. Do Polski zawitał w XVII wieku, a ogromną popularność zyskał w czasach PRL-u. Był traktowany najczęściej jako przysmak dla dzieci.
Kogel-mogel był hitem PRL-u. Jakie właściwości ma deser?
Popularny deser był również często stosowany w przypadku podrażnień, bólu i infekcji gardła. Chętnie stosują go wokaliści, aktorzy czy śpiewacy, ponieważ kogel-mogel to remedium na chrypkę, które działa ochronnie na struny głosowe.
Kogel-mogel to roztrzepane lub zblendowane żółtka jaj. Najczęściej dodaje się do nich cukier, miód lub kakao. Prosty deser jest bogaty w wiele witamin i minerałów, które są podstawowym budulcem kurzego zarodka.
W surowych żółtkach znajdziemy witaminę A, witaminę K, witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę D, potas, sód, fosfor, wapń, miedź, selen, magnez, cynk, luteinę, żelazo, kwas foliowy.
Taki zestaw składników pozytywnie wpływa na układ opornościowy, nerwowy, sercowo-naczyniowy. Co więcej, witamina A korzystnie oddziałuje na wzrok, a witamina E na włosy, skórę i paznokcie.

Kogel-mogel a działanie antyrakowe. Co ustalili naukowcy?
Okazuje się, że to dopiero początek pozytywnych właściwości na zdrowie popularnego niegdyś deseru. Zgodnie z badaniami kanadyjskich naukowców z Uniwersytetu Alberta, może on również działać przeciwnowotworowo. Eksperci postanowili zbadać składniki zawarte w jajach i udało im się potwierdzić, że występują w nich tryptofan i tyrozyna, czyli aminokwasy działające przeciwutleniająco.
Wspomniane białka przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, które odpowiadają za tworzenie komórek nowotworowych. Naukowcy ustalili, że cenne składniki mogą się utrzymywać w jajach nawet około sześciu tygodni. Ze względu na to, że obróbka termiczna jajek sprawia, że ich poziom spada o połowę, najlepiej spożywać je na surowo.
Kogel-mogel przygotujesz w mig. Wystarczy, że do żółtek jaj dodasz cukier, miód lub kakao. Żółtka zblenduj na gładką masę, a następnie dodaj substancję słodzącą. Osoby, które muszą unikać cukru, mogą zastąpić go syropem z agawy lub ksylitolem.