Agar-agar: Najlepsza alternatywa dla żelatyny
Intrygujący nazwą agar-agar to substancja pochodzenia roślinnego, która pod względem właściwości - i to nie tylko kulinarnych, ale i zdrowotnych - bije na głowę żelatynę. Zawiera niewiele kalorii i wspiera odchudzanie, niweluje stany zapalne i świetnie detoksykuje organizm. Nie wspominając już o tym, że dzięki niemu można wyczarować w kuchni prawdziwe - słodkie i pikantne - specjały. Perfekcyjnie wpływa na konsystencję apetycznych galaretek, dżemów, sosów, kremów, pianek czy ptasiego mleczka. Dodać też warto, że wcale nie wymaga chłodzenia w lodówce i jest bardzo wydajny. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze agar-agar to składnik w naszych domach bardzo pożądany.
Agar-agar: Co nieco o substancji
Na początek warto ustalić, co pod egzotycznie brzmiącą nazwą tak naprawdę się kryje. Otóż agar-agar to substancja żelowa pochodzenia roślinnego. Jego budulcem są glony, a konkretnie krasnorosty. Pozyskać go niełatwo. Wyłowione z głębi mórz glony trzeba poddać bardzo starannej, kilkuetapowej obróbce. Zanim z krasnorostów uzyskamy wykorzystywane w kuchni, kosmetyce, czy medycynie naturalnej włókna, proszek, granulat, sztabki czy płatki, trzeba je dokładnie osuszyć, oczyścić, wygotować, a na koniec wymrozić. Żmudne działania podejmować warto. Agar-agar to substancja zdrowa, wszechstronna i prosta w użyciu oraz wydajna. Ale po kolei.
Agar- agar a kuchnia
Agar-agar pokochali przede wszystkim weganie i kucharze. Stanowi doskonałą, a w dodatku zdrową alternatywę dla żelatyny, bo doskonale zagęszcza rozmaite dania, począwszy od galaretek, pianek, dżemów, mleczek, czy kremów, a na pikantnych specjałach skończywszy. Dodać przy tym warto, że jest bezwonny, nie wymaga chłodzenia i jest odporny na gotowanie. Tężeje już w temperaturze 32-35 stopni Celsjusza i można go śmiało wtórnie podgrzewać.
Agar-agar i jego właściwości lecznicze
Agar-agar jest "uzdolniony" kulinarnie i jednocześnie dobroczynnie wpływa na ludzki organizm. Stanowi doskonałe źródło niezbędnego białka, idealnie detoksykuje i świetnie sprawdza się w roli środka na odchudzanie. Jak go wykorzystać w tym celu? Wystarczy rozpuścić pół łyżeczki proszku w wodzie i dostarczać do organizmu w rozsądnych ilościach. Żelowa konsystencja sprawia, że płyn pęcznieje w żołądku, zapewniając tym samym poczucie sytości. W tym kontekście nadmienić warto, że agar-agar może wywołać efekty przeczyszczające, dlatego w suplementacji zalecana jest rozwaga.
Agar-agar
Wszechstronne zdolności, jakie posiada agar-agar, sprawiły, że jest także doceniany przez:
- przedstawicieli branży kosmetycznej, którzy wzbogacają nim środki przeznaczone do pielęgnacji ciała;
- biologów
- chemików
Agar-agar: Jak z jego użyciem zrobić domowe żelki?
Wiemy, już co agar-agar potrafi, pora zatem dowiedzieć się co nieco na temat tego, jak konkretnie te zdolności spożytkować. Możliwości jest szeroka gama. Mamy mogą go przykładowo wykorzystać do stworzenia apetycznych żelek. Przepis jest bajecznie prosty. Wystarczy do ulubionego słodkiego soku dodać odpowiednią ilość żelowej substancji. Zalecana proporcja to cztery łyżeczki na 200 ml płynu. Po stężeniu otrzymamy zdrowe i apetyczne żelki.
Agar-agar: Jak z jego użyciem zrobić ptasie mleczko i galaretkę?
Agar-agar doskonale zagęści też ptasie mleczko - zarówno to tradycyjne jak i to w wydaniu wegańskim, które sporządzane jest na bazie mleka kokosowego oraz dżem czy galaretkę.
W przypadku tej ostatniej działania są dziecinnie proste. Wystarczy przygotować syrop owocowy - przykładowo truskawkowy lub malinowy, sok z cytryny, wodę i agar-agar. Na bazie tych składników sporządzamy płyn - w proporcji 3 łyżeczki substancji żelującej na pół szklanki syropu i pół litra wody. Najpierw doprowadzamy do wrzenia wodę, dodajemy agar-agar, potem syrop owocowy i sok z cytryny. W międzyczasie dno salaterki wykładamy owocami - malinami lub truskawkami - a następnie zalewamy je przygotowanym wcześniej płynem. Odstawiamy do stężenia i gotowe. Smacznego!