Aksamitna zupa - krem
Idealna na jesienne wieczory.
Składniki:
- 60 dag dyni piżmowej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 ml kremówki 30 proc.
- 5 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa, zioła
Przygotowanie:
1. Dynię oczyść z pestek, pokrój w grubsze plastry, ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut w temp. 180 st. Przestudź, obierz ze skórki.
2. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Obraną cebulę poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż. Dodaj marchewkę. Wlej 4 szklanki wody. Gotuj na średnim ogniu 10 minut. Dodaj pokrojony miąższ dyni.
3. Zupę gotuj jeszcze 10 min. Wlej kremówkę. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj z kawałkami żółtego sera lub ulubionymi ziołami