Reklama

Reklama

Aksamitny serniczek

Prosty i klasyczny - ulubione ciasto wielu osób!

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 15 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag rodzynek
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa,kolejno dodaj do niej żółtka. Potem porcjami domieszaj twaróg, a następnie kwaśną śmietanę oraz śmietanę kremówkę.Wsyp kaszkę, proszek budyniowy oraz proszek dopieczenia. Białka ubij, delikatnie wymieszaj z masą serową.Wrzuć rodzynki. Ponownie przemieszaj masę łyżką.Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C.Piecz przez godzinę. Ew. na ok. 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem pergaminu, by wierzch sernika zbytnio się nie przyrumienił. Ciasto wystudź. Przed podaniem sernik oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy