Aksamitny serniczek
Prosty i klasyczny - ulubione ciasto wielu osób!
Sposób przygotowania
Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa,kolejno dodaj do niej żółtka. Potem porcjami domieszaj twaróg, a następnie kwaśną śmietanę oraz śmietanę kremówkę.Wsyp kaszkę, proszek budyniowy oraz proszek dopieczenia. Białka ubij, delikatnie wymieszaj z masą serową.Wrzuć rodzynki. Ponownie przemieszaj masę łyżką.Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C.Piecz przez godzinę. Ew. na ok. 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem pergaminu, by wierzch sernika zbytnio się nie przyrumienił. Ciasto wystudź. Przed podaniem sernik oprósz cukrem pudrem.