Aksamitny serniczek

Prosty i klasyczny - ulubione ciasto wielu osób!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa,kolejno dodaj do niej żółtka. Potem porcjami domieszaj twaróg, a następnie kwaśną śmietanę oraz śmietanę kremówkę.Wsyp kaszkę, proszek budyniowy oraz proszek dopieczenia. Białka ubij, delikatnie wymieszaj z masą serową.Wrzuć rodzynki. Ponownie przemieszaj masę łyżką.Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C.Piecz przez godzinę. Ew. na ok. 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem pergaminu, by wierzch sernika zbytnio się nie przyrumienił. Ciasto wystudź. Przed podaniem sernik oprósz cukrem pudrem.

Zmysłowe smaki: Sernik nowojorskiInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas