Aniołek
Łatwy przepis na ciasto z białym kremem. Przepis przesłała Kasiax.
Na ciasto:
2 jaja, pół szklanki śmietany (18 proc.), pół szklanki cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 50 dag mąki, pół kostki margaryny, łyżeczka amoniaku.
Krem:
3 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 torebki cukru waniliowego, szklanka śmietany (18 proc.), 3 szklanki mleka, szklanka cukru i kostka margaryny.
Jaja, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem. Posiekać margarynę z mąką wymieszaną z amoniakiem i połączyć ze zmiksowaną masą. Z otrzymanego ciasta upiec cztery jednakowe, cienkie placki.
Przeznaczone na krem jaja zmiksować ze śmietaną, mąką i cukrem waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną. Mieszając, stopniowo dodawać zmiksowane jaja. Chwilę pogotować. Gorącą masą przełożyć placki i posmarować wierzch ciasta, następnie schłodzić i wstawić do lodówki.