Awokado i maliny
Sałatka na lato.
Składniki:
- 2 dojrzałe owoce awokado
- 1 cytryna
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1 garść malin
- kilka liści sałaty
- 10 dag sera typu feta
- 3-4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
1. Awokado opłucz starannie pod bieżącą wodą, przekrój na połówki, usuń pestki. Wydrąż miąższ, pokrój go w grubszą kostkę i od razu skrop sokiem wyciśniętym z połowy sparzonej cytryny (dzięki temu miąższ nie ściemnieje).
2. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, przekrój na połówki. Maliny przebierz. Opłucz kilka liści dowolnej sałaty, osusz w specjalnej suszarce lub na papierowym ręczniku kuchennym, porwij na mniejsze kawałki.
3. Ser typu feta osącz z zalewy, pokrusz w palcach lub drobno pokrój. W dużej salaterce lub na talerzach rozłóż liście sałaty i kawałki awokado. Posyp połówkami pomidorów, malinami oraz serem typu feta.
4. Oliwę utrzyj na sos razem z pozostałym sosem wyciśniętym z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przygotowanym sosem polej sałatkę i od razu podawaj na stół.