Arystokrata wśród ryb. Zdrowe i pyszne mięso niemal bez ości
Delikatnym mięsem jesiotra już przed wiekami zachwycali się europejscy książęta i królowie. Ten najstarszy gatunek ryb żyjących na świecie zasłynął przede wszystkim z kawioru, ale to tylko część jego atutów. Jesiotry warto włączyć do diety ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Ta wyjątkowa ryba praktycznie nie ma ości i idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania czy wędzenia. Sprawdź, dlaczego warto jeść jesiotra i jak najlepiej go przyrządzać.

Jesiotr - "król ryb"
Jesiotr to ryba o imponujących rozmiarach - osiąga ponad 2 metry długości i może ważyć nawet 100 kg. Żyje od 50 do nawet 100 lat. Można go spotkać u ujścia największych rzek w Azji Środkowej i Północnej, a także wzdłuż europejskiego wybrzeża Atlantyku. W Polsce jesiotr jest objęty ścisłą ochroną gatunkową - złowić można go tylko w określonych łowiskach hodowlanych.
Warto wiedzieć, że to najstarszy gatunek ryb żyjących na świecie - ślady jego bytowania pochodzą sprzed 135 mln lat. Nic dziwnego, że jesiotry nazywa się "żywymi skamielinami" lub "współczesnymi dinozaurami". Do dziś kojarzone są z bogactwem i dobrobytem - pozyskiwana z nich ikra, czyli kawior, to wciąż jeden z najbardziej luksusowych przysmaków.
Dlaczego warto jeść jesiotra?
Mięso jesiotra jest źródłem pełnowartościowego białka, a w szczególności cennych aminokwasów, takich jak leucyna i lizyna. Odpowiadają one za przyrost masy mięśniowej, wzmacniają kości i poprawiają wchłanianie wapnia do organizmu. Najstarsze ryby świata dostarczają też nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które pozytywnie wpływają na układ krążenia - obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Działają też przeciwzapalnie i pomagają regulować ciśnienie tętnicze krwi.
W mięsie jesiotra znajdziemy również cenne witaminy z grupy B (zwłaszcza B3, B9 i B12), które wykazują zbawienny wpływ na układ nerwowy - poprawiają pamięć i koncentrację, ułatwiają zasypianie i walkę ze stresem. Rybę warto też jeść ze względu na obecność witaminy A i D, a także ważnych minerałów - potasu i fosforu. Dzięki nim mięso jesiotra działa przeciwzapalnie i wzmacnia układ odpornościowy, a także przyczynia się do zdrowia kości i stawów.
Jesiotr ze względu na cenne składniki odżywcze jest szczególnie polecany dzieciom i seniorom, a także kobietom w ciąży (zawiera sporo kwasu foliowego). Jego ogromnym atutem jest niemal całkowity brak ości - te, które są, z łatwością da się oddzielić od mięsa. Ta nieco zapomniana w Polsce ryba jest też niskokaloryczna - można się nią zajadać nawet na diecie odchudzającej.
Zobacz także: Takiej fasolki szparagowej unikaj jak ognia. Jej zjedzenie może mieć przykre konsekwencje

Jak przyrządzać jesiotra?
Jesiotr to ryba, która idealnie nadaje się do przyrządzania na co dzień. Jej delikatne mięso jest na tyle smaczne, że nie wymaga specjalnego przygotowania. Do tego dobrze komponuje się z wieloma przyprawami i ziołami. Jesiotra powinno się smażyć w postaci fileta (bez skóry) - trzeba pamiętać, by nie poddawać go obróbce termicznej zbyt długo - wystarczy kilka minut na wolnym ogniu z obu stron. Jeśli chcemy, by posiłek z jesiotra był zdrowszy, rybę najlepiej piec w pergaminie lub gotować na parze. Można wtedy dodać warzywa, a mięso lekko skropić cytryną. Mięso jesiotra dobrze komponuje się z ziemniakami i surówkami. Ta wyjątkowa ryba nadaje się też do wędzenia i marynowania, warto przyrządzić z niej też zupę.