Awokado z owocami morza
Wykwintna propozycja.
- 1 awokado,
- puszka krewetek lub krabów (10 dag),
- 2-3 łyżki dobrego majonezu,
- 1 łyżka koniaku, brandy lub soku z pomarańczy,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Krewetki lub kraby osącz na sitku. Do majonezu dodaj łyżkę alkoholu lub sok i koncentrat, utrzyj. Awokado nie obieraj - przekrój na pół, wyjmij pestkę, wydrąż miąższ, nie uszkadzając skórki. Wnętrze wydrążonej łupiny skrop sokiem z cytryny, aby nie pociemniało. Wydrążony miąższ pokrój w małą kosteczkę. Wymieszaj z sosem majonezowym i krewetkami. Masę włóż do przygotowanych łupinek. udekoruj ładną krewetką i cząstką wyciętą z plasterka pomarańczy.