Azjaci ukradli Szkotom curry?
Szkoci twierdzą, że to oni wynaleźli telefon i telewizję . Dziś wysuwają roszczenie wobec innego wielkiego wynalazku: smakowitego kurczaka tikka masala.
Intsar Humayun, szef kuchni restauracji Shish Mahal: "To nasza sekretna mieszanka przypraw - jest więc to nasza własna receptura."
Właściciel lokalu Shish Mahal, pan Ahmend Ali, twierdzi, że to on jako pierwszy stworzył tę potrawę. Było to w 1972 roku. Do jej przygotowania użył kawałków marynowanego kurczaka tikka, które przyrządził w pikantnym sosie masala. Efektem było azjatyckie danie typu fusion - dostosowane do brytyjskiego podniebienia.
Ahmed Aslam Ali, właściciel restauracji Shish Mahal: "Niektórzy klienci prosili o dodatkowy sos do kurczaka tikka, ponieważ był dla nich nieco za suchy. Zamiast serwować sos osobno, wpadliśmy na pomysł, by dusić kawałki mięsa w specjalnie przygotowanym sosie. Nie spodziewaliśmy się, że stanie się to tak popularne."
Dzisiaj kurczak tikka masala jest serwowany w restauracjach na całym świecie.
Glasgow nie zamierza jednak pozwolić, aby świat zapomniał, skąd pochodzi to danie.
Hanzala Malik, radny miasta Glasgow ds. Kontaktów międzynarodowych: "To szkocka potrawa, którą kopiują obecnie tysiące ludzi na całym świecie. Tymczasem jest to nasz wynalazek, a najlepszym sposobem na zachowanie jego unikalności jest zarejestrowanie go jako tradycyjnego szkockiego dania. To my powinniśmy być właścicielami tej receptury. Nie rozumiem, dlaczego inni mieliby ją nam zabierać."
Swoje roszczenie Glasgow zamierza przedstawić Unii Europejskiej - w nadziei, że aspirująca do tytułu szkockiej klasyki potrawa otrzyma unijny certyfikat autentyczności.
Tłum. Katarzyna Kasińska na podst. AFP