Przypomina plaster soczystego arbuza. Ma mało kalorii i działa kojąco na jelita

Agnieszka Boreczek

Rzodkiew arbuzowa to bardzo ciekawe i efektowne warzywo
Rzodkiew arbuzowa to bardzo ciekawe i efektowne warzywo123RF/PICSEL

Skąd pochodzi rzodkiew arbuzowa?

Co to za warzywo i jak wygląda?

Pokrojone plastry czerwonej rzodkwi o intensywnie różowym środku i jasnozielonkawej skórce leżące na drewnianej desce.
Rzodkiew arbuzowa Magda Weidner123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Wartości odżywcze: więcej niż ozdoba talerza

    • witamina C - wspiera odporność, działa antyoksydacyjnie,
    • kwas foliowy - ważny dla układu nerwowego, szczególnie dla kobiet w ciąży,
    • potas - reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodną organizmu,
    • błonnik - wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości,
    • fitochemikalia - zwłaszcza glukozynolany, które mogą działać przeciwnowotworowo.

    Dla kogo rzodkiew arbuzowa?

    • u osób z problemami trawiennymi, bo wspomaga florę jelitową i ułatwia perystaltykę,
    • w dietach oczyszczających i przeciwzapalnych - dzięki właściwościom moczopędnym i wysokiej zawartości antyoksydantów,
    • dla diabetyków - niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość błonnika pomagają w regulacji poziomu cukru,
    • dla kobiet w ciąży - naturalne źródło kwasu foliowego,
    • dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej - jako chrupiący dodatek, który wnosi kolor, smak i wartości odżywcze.

    Zobacz również:

      Jak wprowadzić ją do codziennej diety?

      Zobacz również:

      Paula Niemczynowicz: Do macierzyństwa stajemy bez kompetencjiINTERIA.PL
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?