Azjatycka Paella
Specjał z kuchni indonezyjskiej.

Składniki:
- Małże Wenus - 250g, - Czarne Mule - 250g, - Zielone Małże Nowozelandzkie - 4szt., - krewetka królewska - 4 szt. , - ośmiornica - 1kg, - papryka - 3 kolory, - cukinia, - zielony groszek, - przyprawy azjatyckie : galangal 50g, tumeric starty na tarce 50g, trawa cytrynowa 1 pałka, liście kaffiru 4 szt., azjatycka bazylia 6-8listków, zielona kolendra 50g, chili czerwone i zielone po 1 szt., sos rybny 40ml., - bulion rybny (krewetkowy) 200ml
Przygotowanie:
1. Ośmiornicę gotujemy przez około 25 minut z dodatkiem trawy cytrynowej i skórki z limonki. Macki ugotowanej ośmiornicy kroimy na talarki o grubości mniej więcej 5mm. 2. Do dużego woka wlewamy bulion, posiekaną szalotkę i wszystkie azjatyckie przyprawy. Następnie do wrzącego wywaru wkładamy małże, krewetki, talarki z ośmiornicy oraz pokrojone w paseczki papryki, cukinie i groszek. 3. Całość przykrywamy i gotujemy ok. 4-5 min (skorupy małży muszą się otworzyć). Dodajemy 1 szklankę uprzednio ugotowanego ryżu oraz sos rybny i posiekaną kolendrę. Na koniec mieszamy ryż z owocami morza, aby utworzyła się pół-płynna masa. 4. Serwujemy w misce lub talerzu z wysokim rantami.
Przepis kucharzy z restauracji "Galeria Bali & Buddha Club"