Babeczka serowo-ziemniaczana
Pyszna!
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (powinny być bardzo miękkie). Kiełbaski pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Nie potrzeba dodawać tłuszczu, powinien wystarczyć ten, który się wytopi z kiełbasek. Cebule pokroić na drobne kostki, posolić, popieprzyć i dusić w maśle pod przykryciem kilka minut do miękkości. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż wytopi się większość tłuszczu. Do ziemniaków wrzucić duszone cebule i boczek razem z tłuszczem. Wszystko powinno być ciepłe. Następnie dodać biały ser, czosnek niedźwiedzi i śmietanę/jogurt. Całość pomieszać i utłuc ubijakiem do ziemniaków. Na koniec możemy uformować na talerzu walec z tak przygotowanych ziemniaków, położyć na wierzchu usmażone kiełbaski, posypać koperkiem i polać odrobiną sosu balsamicznego.
Smacznego!