Reklama

Reklama

Babeczki jeżynowe

Idealne do porannej kawy

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 2/3 szkl. śmietany kremówki
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 15–20 dag jeżyn
  • tłuszcz i mąka do foremek

Sposób przygotowania

Jeżyny umyj, osącz i dobrze osusz. Kilka owoców odłóż do dekoracji, resztę pokrój na kawałki. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z olejem. Potem dodaj 1/2 szkl. cukru pudru, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, szczyptę soli oraz śmietanę. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Sypkie składniki dodawaj do ucieranej masy na przemian z pianą z białek. Domieszaj kawałeczki jeżyn. Foremki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175ºC. Piecz ok. 25 minut. Po wystudzeniu babeczki wyjmij z formy. Udekoruj odłożonymi jeżynami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje