Babeczki jeżynowe
Idealne do porannej kawy
Sposób przygotowania
Jeżyny umyj, osącz i dobrze osusz. Kilka owoców odłóż do dekoracji, resztę pokrój na kawałki. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z olejem. Potem dodaj 1/2 szkl. cukru pudru, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, szczyptę soli oraz śmietanę. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Sypkie składniki dodawaj do ucieranej masy na przemian z pianą z białek. Domieszaj kawałeczki jeżyn. Foremki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175ºC. Piecz ok. 25 minut. Po wystudzeniu babeczki wyjmij z formy. Udekoruj odłożonymi jeżynami.