Babeczki migdałowe
Kuszą samym swoim wyglądem i zachwycają smakiem. Na dodatek robi się je łatwo i szybko. Oto najprostszy przepis na migdałowe babeczki, które można ozdobić konfiturą wiśniową.
Składniki:
- 10 dkg siekanych drobno migdałów
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- bezglutenowa bułka tarta
- lukier
Sposób przygotowania:
Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę, musi być gęsta, jeśli trzeba dodać więcej mąki. Foremki na babeczki posmarować oliwą, posypać bezglutenową bułką tartą. Nakładać ciasto do 1/3 wysokości foremki. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut. Babeczki ostudzić, można nałożyć konfiturę, lub polać lukrem.