Babka "piegusek"

Delikatna babka z dodatkiem maku. Zdecydowanie nie tylko od święta!

Prosta i smaczna domowa babka, której nie oprze się żaden łasuch
Prosta i smaczna domowa babka, której nie oprze się żaden łasuch123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól, ubij je na sztywną pianę. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Rodzynki umyj, po czym namocz je w rumie.

Żółtka zmiksuj na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Miksując dalej, dodawaj stopniowo twaróg, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i rodzynki.

Formę do babki posmaruj cienko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.

Dodaj do ciasta ubite białka, delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy. Piecz ok. 60 minut. Gdy przestygnie, oprósz cukrem pudrem.

***

Zobacz także:

"Tok Szoł": Aby artysta tworzył to musi mu się "chcieć"Superstacja
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas