Reklama

Reklama

Babka "piegusek"

Delikatna babka z dodatkiem maku. Zdecydowanie nie tylko od święta!

Składniki

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szklanka oleju
  • 250 g twarogu (najlepiej mielonego)
  • szklanka mąki typ 550
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mielonego maku
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki rumu lub brandy
  • masło i mąka do formy
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Reklama

Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól, ubij je na sztywną pianę. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Rodzynki umyj, po czym namocz je w rumie.

Żółtka zmiksuj na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Miksując dalej, dodawaj stopniowo twaróg, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i rodzynki.

Formę do babki posmaruj cienko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.

Dodaj do ciasta ubite białka, delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy. Piecz ok. 60 minut. Gdy przestygnie, oprósz cukrem pudrem.

***

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje