Babka "piegusek"
Delikatna babka z dodatkiem maku. Zdecydowanie nie tylko od święta!

Składniki
- 3 jajka
- szczypta soli
- szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- szklanka oleju
- 250 g twarogu (najlepiej mielonego)
- szklanka mąki typ 550
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mielonego maku
- garść rodzynek
- 2 łyżki rumu lub brandy
- masło i mąka do formy
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól, ubij je na sztywną pianę. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Rodzynki umyj, po czym namocz je w rumie.
Żółtka zmiksuj na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Miksując dalej, dodawaj stopniowo twaróg, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i rodzynki.
Formę do babki posmaruj cienko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.
Dodaj do ciasta ubite białka, delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy. Piecz ok. 60 minut. Gdy przestygnie, oprósz cukrem pudrem.
***
Zobacz także: