Nie masz makaronu? Te naleśniki uratują twoją lasagne!

Pyszna i aromatyczna lasagne naleśnikowa
Pyszna i aromatyczna lasagne naleśnikowaTatiana Bralnina123RF/PICSEL

Lasagne z naleśników - genialny sposób na obiad i zero marnowania

Lasagne bez makaronu? Właśnie tak!

Mięsko, sosik i złocisty ser - wszystko, jak trzeba

Lasagne naleśnikowa to świetny sposób na wykorzystanie zbędnych naleśników
Lasagne naleśnikowa to świetny sposób na wykorzystanie zbędnych naleśników 123RF/PICSEL

Nie masz płatów makaronowych? Żaden problem!

Zobacz również:

    Lasagne naleśnikowa bez makaronu

    • 6-8 naleśników (mogą być z wczoraj)
    • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
    • 1 papryka (czerwona lub żółta)
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • sól i pieprz do smaku
    • 50 g masła
    • 50 g mąki pszennej (ok. 3 łyżki)
    • 500 ml mleka
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 150 g startego sera żółtego lub mozzarella do posypania na wierzch
    • Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez ok. 2 minuty.
    • Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zarumieni.
    • Wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę, duś wszystko razem ok. 5-7 minut.
    • Wlej pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i oregano.
    • Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje.
    • W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, tworząc jasną zasmażkę.
    • Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
    • Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    • Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia - sos powinien mieć gładką, kremową konsystencję.
    • W naczyniu żaroodpornym (ok. 20x25 cm) połóż pierwszy naleśnik.
    • Posmaruj go cienką warstwą beszamelu, potem sosem pomidorowym.
    • Na to kolejny naleśnik - i znów: beszamel, sos pomidorowy.
    • Powtarzaj, aż skończą się składniki.
    • Ostatnią warstwę posyp obficie startym serem.
    • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół).
    • Piecz ok. 35 minut - aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

    Wariacje? Jak najbardziej!

    Zero nudy, zero marnowania

    Zobacz również:

    Co musisz wiedzieć przed wejściem na pokład? Tajniki podróży samolotem z ekspertką Air France-KLMINTERIA.PL