Babka z kaszą kukurydzianą
Mleko mocno podgrzej, rozpuść w nim masło.
Składniki na 10 porcji:
- 22 dag mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- 4-5 twardych moreli
- 10 dag cukru
- 250 ml mleka
- 10 dag masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- tłuszcz do foremki
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Mleko mocno podgrzej, rozpuść w nim masło. Wystudź. Morele rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój na cząstki. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z solą oraz połową cukru2. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Do masy żółtkowej wsyp mąkę, proszek i wiórki. Porcjami wlej mleko z masłem. Domieszaj pianę z białek i morele. Foremkę posmaruj tłuszczem. Napełnij ciastem. Piecz ok. 50 minut w temp. 180°C. Posyp cukrem pudrem.
Czas pieczenia: ok. 60 minut