Bakaliowy z cynamonem
Nie ma lepszego deseru niż prawdziwe, domowe ciasto. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!

Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka miodu płynnego,
- 4 łyżki margaryny,
- 3/4 szklanki mocnego naparu kawy,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku,
- 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich,
- 3 łyżki rodzynek,
- szklanka śmietany kremówki,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 jabłka
Przygotowanie:
Margarynę i miód razem stapiamy. Studzimy. Mieszamy z kawą i cynamonem. Żółtka ucieramy z cukrem, partiami dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miód stopiony z margaryną. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę, orzechy i umyte, suche rodzynki delikatnie mieszamy z ciastem. Tortownicę (28 cm) wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem.
Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Wystudzone ciasto dekorujemy śmietaną ubitą z cukrem waniliowym oraz cząstkami i plasterkami jabłek.