Reklama

Reklama

Bakaliowy z cynamonem

Nie ma lepszego deseru niż prawdziwe, domowe ciasto. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka miodu płynnego,
  • 4 łyżki margaryny,
  • 3/4 szklanki mocnego naparu kawy,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku,
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • szklanka śmietany kremówki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 jabłka

Przygotowanie:

Reklama

Margarynę i miód razem stapiamy. Studzimy. Mieszamy z kawą i cynamonem. Żółtka ucieramy z cukrem, partiami dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miód stopiony z margaryną. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę, orzechy i umyte, suche rodzynki delikatnie mieszamy z ciastem. Tortownicę (28 cm) wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem.

Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Wystudzone ciasto dekorujemy śmietaną ubitą z cukrem waniliowym oraz cząstkami i plasterkami jabłek. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje