Reklama

Reklama

Bananowe babki

Niespodziewana wizyta gości? Te babeczki przygotujesz w mgnieniu oka. Doskonale sprawdzą się jako jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Wypróbuj nasz przepis!

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 2 banany
  • sok z cytryny
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. cukru
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  • cynamon
  • orzechy

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Banany obierz ze skórki, pokrój, a potem rozgnieć widelcem. Włóż do miski, skrop odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Dodaj olej, mleko, jajko oraz masło orzechowe. Wymieszaj składniki. 

2. Do drugiej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę cynamonu. Dodaj 12,5 dag posiekanych orzechów włoskich (pekan lub laskowych). Wszystko dokładnie wymieszaj. 

3. Sypkie składniki umieść w misce z mokrymi, delikatnie przemieszaj (tylko do pierwszego połączenia się składników). Formy do babeczek wyłóż papilotkami, napełnij przygotowanym ciastem. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut. Dowolnie udekoruj.

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: babeczki | babki | muffiny | Bananowe babki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje