Bananowe babki

Niespodziewana wizyta gości? Te babeczki przygotujesz w mgnieniu oka. Doskonale sprawdzą się jako jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Wypróbuj nasz przepis!

Bananowe babki
Bananowe babki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Banany obierz ze skórki, pokrój, a potem rozgnieć widelcem. Włóż do miski, skrop odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Dodaj olej, mleko, jajko oraz masło orzechowe. Wymieszaj składniki. 

2. Do drugiej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę cynamonu. Dodaj 12,5 dag posiekanych orzechów włoskich (pekan lub laskowych). Wszystko dokładnie wymieszaj. 

3. Sypkie składniki umieść w misce z mokrymi, delikatnie przemieszaj (tylko do pierwszego połączenia się składników). Formy do babeczek wyłóż papilotkami, napełnij przygotowanym ciastem. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut. Dowolnie udekoruj.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas