Lekka zupa na płaski brzuch. Wypróbuj ten przepis
Jeść i chudnąć to marzenie każdej kobiety. Jak się okazuje, piękna sylwetka nie wymaga wyrzeczeń, a dobrze skomponowanej diety. Niektóre dania nie tylko sycą, ale także pomagają zgubić nadprogramowe kilogramy. Wypróbuj tę fit zupę na płaski brzuch i przekonaj się, że dieta odchudzająca może być smaczna.

Spis treści:
Jaka zupa jest najlepsza na płaski brzuch?
Z pewnością uczucie pełności i nadętego brzucha nie jest ci obce, szczególnie po zjedzeniu ciężkostrawnych dań. Zupy gotowane na tłustych mięsach, z dodatkiem fasoli, grochu, ziemniaków, dodatkowo zabielane śmietaną nie sprzyjają odchudzaniu. Podczas diety redukcyjnej znacznie lepiej sięgać po lekkie wywary warzywne.
Zupa na płaski brzuch powinna być lekkostrawna. To zapewnia nie tylko dobór odpowiednich warzyw, ale także sposób ich podania. Zupy z rozdrobnionymi warzywami lub zmiksowane na gładko są szybciej trawione przez organizm i nie zalegają w jelitach.
Zupy krem fit wzbogacone kaszą jaglaną czy lekkimi grzankami nie tylko nasycą, ale także dostarczą wielu cennych składników odżywczych. Po ich zjedzeniu zapomnisz o uczuciu ciężkości. Twój brzuch będzie płaski jak przed zjedzeniem posiłku.
Czy istnieją zupy odchudzające?
Czy istnieją zupy odchudzające, które spalają tkankę tłuszczową? Niestety to znany mit. Aby zgubić nadprogramowe kilogramy, należy zadbać o ujemny bilans kaloryczny. W tym pomogą ci lekkie, małokaloryczne dania oraz aktywność fizyczna.
Przeczytaj także: Najlepsze zupy na odchudzanie. Rozpędzą metabolizm, hamują apetyt
Taka właśnie jest zupa krem z cukinii. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych, ale jednocześnie jest mało kaloryczna. Pozbawiona jest ostrych i wzdymających warzyw oraz przypraw. Za to zawiera dodatki, które nie tylko wzbogacają jej smak, ale także dostarczają błonnika przyspieszającego perystaltykę jelit i odchudzanie.

Jak przygotować zupę na płaski brzuch? Przepis
Krem z cukinii fit jest idealną zupą na płaski brzuch. Przepis opiera się na niskokalorycznej cukinii i bulionie warzywnym. Sposobów na jej przygotowanie jest wiele. Wszystko zależy od tego, jakie dodatki uwzględnisz. Nasz przepis jest doskonałą propozycją na upalne, letnie dni. Zupa krem z cukinii doskonale smakuje podana na zimno, dzięki czemu przynosi orzeźwienie.
Czego potrzebujesz do przygotowania zupy na płaski brzuch z cukinii?
Składniki:
- Cukinia: 400 g
- Cebula: średnia sztuka
- Ogórek średniej wielkości
- Siemię lniane: 1 łyżeczka
- Maślanka: 400 ml
- Oliwa: 2 łyżki
- Cytryna: sok wyciśnięty z połówki cytryny
- Świeża mięta: garść
Sposób przygotowania:
Przygotowanie zupy na płaski brzuch z cukinii jest bardzo proste. Na patelni zeszklij cebulę, a następnie dodaj pokrojoną cukinię. Zalej warzywa małą ilością wody i duś pod przykryciem, aż zmiękną. Wszystko dopraw szczyptą soli.
Następnie warzywa przełóż do garnka i odstaw do wystudzenia. Dodaj do nich maślankę i zmiksuj na gładki krem.
W międzyczasie ogórka zetrzyj na tarce i dodaj do zmiksowanych warzyw.
Posiekaj miętę i rozdrobnij siemię lniane w moździerzu lub młynku.
Zupę krem z cukinii na płaski brzuch podawaj na zimno, posypaną obficie miętą i siemieniem lnianym. Pokrop ją także do smaku sokiem z cytryny.