Barszcze wigilijne dla całej rodziny

Barszcz barszczowi nierówny. Tę zupę można przygotować na różne sposoby, testując mniej lub bardziej pracochłonne warianty. Prezentujemy nasze ulubione przepisy, które na pewno podbiją serca domowników.

Barszcz czerwony to nieodłączny element kolacji wigilijnej
Barszcz czerwony to nieodłączny element kolacji wigilijnej123RF/PICSEL

Trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną bez barszczu czerwonego. Nawet jeśli od lat trzymamy się starych, sprawdzonych przepisów, warto spróbować lekko je zmodyfikować. Barszcz ze śliwkową nutą, fasolową wkładką czy obfitym dodatkiem warzyw będzie ciekawym urozmaiceniem tradycji.

Barszczyk z fasolą

Dodatek fasoli sprawia, że barszczyk staje się bardziej sycący
Dodatek fasoli sprawia, że barszczyk staje się bardziej sycący123RF/PICSEL

1. Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy drobno. Wrzucamy do garnka z pokrojonym kawałkiem białej części pora, listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Zalewamy dwoma litrami wody, gotujemy ok. 40 min, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy.

2. Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do buliony, lekko solimy i gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Wtedy dodajemy osączoną fasolkę, rozgniecione lub pokrojone drobno ząbki czosnku i ocet. Gotujemy jeszcze ok. 5 min, w razie potrzeby doprawiamy całość.

Barszcz śliwkowy

Śliwkowy posmak i aromat nadają zupie wyrazisty charakter
Śliwkowy posmak i aromat nadają zupie wyrazisty charakter123RF/PICSEL

1. Seler, pietruszkę, marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z białą częścią pora. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Zalewamy 2 l wody i gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut, pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz tymiankiem. 

2. Buraki myjemy (jeszcze nie obieramy), osuszamy, owijamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min.

3. Upieczone buraki pozostawiamy do ostygnięcia. Przestudzone obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do gotującego się bulionu. Doprowadzamy zupę do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na całą noc.

4. Nazajutrz przecedzamy barszcz (warzywa możemy wykorzystać do świątecznej sałatki), wyjmujemy suszone śliwki, ścieramy je na małych oczkach tarki i dodajemy do barszczu. Barszcz ponownie zagotowujemy, dolewamy sok wyciśnięty z cytryny oraz majeranek, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy czysty lub z uszkami.

Barszczyk na zakwasie

Bardzo wyrazisty i aromatyczny
Bardzo wyrazisty i aromatycznyINTERIA.PL

1. W garnku umieszczamy obrane i pokrojone buraki, marchewkę, połówkę cebuli i jabłko, zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy wywar ok. 40 minut. 

2. Drugą połowę cebuli i pieczarki oczyszczamy, kroimy bardzo drobno. Podsmażamy na oleju, aż cebula się przyrumieni, doprawiamy solą i pieprzem. 

3. Do wywaru wsypujemy podsmażone pieczarki z cebulą. Gotujemy ok. 15 minut, dolewamy zakwas

buraczany, zagotowujemy zupę, pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami i wyciśniętym sokiem z cytryny (w ilości zgodnej z upodobaniami). Gotowy barszczyk posypujemy posiekanym koperkiem.

Barszcz "mocno warzywny"

Gotowy barszczyk możemy ozdobić dowolną zieleniną
Gotowy barszczyk możemy ozdobić dowolną zieleniną123RF/PICSEL

1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Zalewamy 2,5 l wody i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

2. Po upływie godziny dodajemy do wywaru sok wyciśnięty z cytryny (w ilościach zgodnych z upodobaniami), doprawiamy całość solą i pieprzem. 

3. Gotujemy zupę jeszcze 5 min., doprawiamy majerankiem i tymiankiem, gotujemy kolejne 5 min.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas