Reklama

Reklama

Barszcze wigilijne dla całej rodziny

Barszcz barszczowi nierówny. Tę zupę można przygotować na różne sposoby, testując mniej lub bardziej pracochłonne warianty. Prezentujemy nasze ulubione przepisy, które na pewno podbiją serca domowników.

Trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną bez barszczu czerwonego. Nawet jeśli od lat trzymamy się starych, sprawdzonych przepisów, warto spróbować lekko je zmodyfikować. Barszcz ze śliwkową nutą, fasolową wkładką czy obfitym dodatkiem warzyw będzie ciekawym urozmaiceniem tradycji.

Barszczyk z fasolą

Składniki

  • 3 buraki
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 1/2 puszki drobnej fasoli w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz
  • majeranek, tymianek
  • nać pietruszki
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Reklama

1. Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy drobno. Wrzucamy do garnka z pokrojonym kawałkiem białej części pora, listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Zalewamy dwoma litrami wody, gotujemy ok. 40 min, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy.

2. Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do buliony, lekko solimy i gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Wtedy dodajemy osączoną fasolkę, rozgniecione lub pokrojone drobno ząbki czosnku i ocet. Gotujemy jeszcze ok. 5 min, w razie potrzeby doprawiamy całość.

Barszcz śliwkowy

Składniki

  • 6 buraków
  • 10-12 suszonych śliwek
  • 1 cytryna
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 1 cebula

1. Seler, pietruszkę, marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z białą częścią pora. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Zalewamy 2 l wody i gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut, pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz tymiankiem. 

2. Buraki myjemy (jeszcze nie obieramy), osuszamy, owijamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min.

3. Upieczone buraki pozostawiamy do ostygnięcia. Przestudzone obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do gotującego się bulionu. Doprowadzamy zupę do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na całą noc.

4. Nazajutrz przecedzamy barszcz (warzywa możemy wykorzystać do świątecznej sałatki), wyjmujemy suszone śliwki, ścieramy je na małych oczkach tarki i dodajemy do barszczu. Barszcz ponownie zagotowujemy, dolewamy sok wyciśnięty z cytryny oraz majeranek, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy czysty lub z uszkami.

Barszczyk na zakwasie

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 4 buraki
  • 500 ml gotowego zakwasu buraczanego ze szklanej butelki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarna angielskie
  • kilka pieczarek
  • 1 jabłko (opcjonalnie)
  • majeranek
  • sól, pieprz ziołowy
  • olej do podsmażenia grzybów
  • sok z cytryny do smaku
  • posiekany koperek

1. W garnku umieszczamy obrane i pokrojone buraki, marchewkę, połówkę cebuli i jabłko, zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy wywar ok. 40 minut. 

2. Drugą połowę cebuli i pieczarki oczyszczamy, kroimy bardzo drobno. Podsmażamy na oleju, aż cebula się przyrumieni, doprawiamy solą i pieprzem. 

3. Do wywaru wsypujemy podsmażone pieczarki z cebulą. Gotujemy ok. 15 minut, dolewamy zakwas

buraczany, zagotowujemy zupę, pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami i wyciśniętym sokiem z cytryny (w ilości zgodnej z upodobaniami). Gotowy barszczyk posypujemy posiekanym koperkiem.

Barszcz "mocno warzywny"

Składniki

  • 700 g buraków
  • 500 g marchewek
  • 300 g pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 2 łyżki suszonych warzyw
  • 1 cytryna
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Zalewamy 2,5 l wody i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

2. Po upływie godziny dodajemy do wywaru sok wyciśnięty z cytryny (w ilościach zgodnych z upodobaniami), doprawiamy całość solą i pieprzem. 

3. Gotujemy zupę jeszcze 5 min., doprawiamy majerankiem i tymiankiem, gotujemy kolejne 5 min. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje