Co i kiedy warto zamrozić, by zimą cieszyć się smakiem lata? Oto lista

Lato zamknięte w zamrażarce. Jak zamrozić owoce, by nie były papką?
Lato zamknięte w zamrażarce. Jak zamrozić owoce, by nie były papką?123RF/PICSEL

Mrożenie na lato i zimę - co zamrozić teraz, a co za miesiąc?

Zobacz również:

Czerwiec: początek sezonu - czas na pierwsze owoce

Lipiec: jagodowe szaleństwo i warzywa na start

  • pierwsze kalafiory (tzw. wczesne odmiany) pojawiają się już w czerwcu i lipcu,
  • od lipca do sierpnia zaczynają się zbiory odmian średniowczesnych i późniejszych,
  • sierpień to miesiąc, kiedy zaczyna się pełnia sezonu na większe, dorodniejsze sztuki (często też są wtedy tańsze, bo podaż jest największa).

Lipiec i sierpień: czas na jeżyny, porzeczki, wiśnie i agrest

Czarna porzeczka w wiklinowym białym koszyczku
Porzeczki przed mrożeniem należy dokładnie przebrać123RF/PICSEL
Świeże, soczyste wiśnie rozsypane na jutowym materiale oraz częściowo wydrylowane w białej miseczce, błyszczące skóry podkreślają ich dojrzałość i apetyczność.
Czereśnie przed mrożeniem trzeba umyć, osuszyć i usunąć pestki, a następnie zamrozić w małych porcjach123RF/PICSEL

Sierpień: złote żniwa dla zamrażarki

Różyczki kalafiora zanurzone w wodzie w białym garnku ustawionym na drewnianym blacie.
Kalafiora należy najpierw podzielić na różyczki, potem zblanszować i dopiero wtedy zamrozićafricaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)123RF/PICSEL
Połówki śliwek ułożone w równych rzędach na blasze, przygotowane do zamrożenia w zamrażarce; zielone i żółte owoce są starannie poukładane na płaskiej powierzchni.
Śliwki, ale tez inne owoce pestkowe jak np. morele, przed mrożeniem należy umyć, osuszyć, wypestkować, przekroić na pół i wstępnie przemrozić na płasko123RF/PICSEL

Jak mrozić, żeby zachować smak, kolor i wartości odżywcze?

  1. Mroź szybko: cienkie woreczki lub tacki ułatwiają błyskawiczne zamrażanie.
  2. Porcjuj mądrze: mroź w takich porcjach, jakie zwykle zużywasz. Rozmrożonych produktów nie wolno ponownie zamrażać.
  3. Opisuj daty: każda paczka powinna mieć naklejkę z datą mrożenia. Zimą zapomnisz, kiedy to włożyłaś!

A co z teksturą? Czy mrożone owoce i warzywa smakują jak świeże?

Mrożone maliny ułożone w pojemniku, pokryte cienką warstwą szronu podkreślającą ich świeżość i teksturę.
Niektóre delikatne owoce, jak maliny, po rozmrożeniu i tak przeistoczą się w mus. Im gorzej będą osuszone, tym większa "papka" powstanieFederica Fortunat123RF/PICSEL

Czy popełniasz te znane błędy przy mrożeniu?

Jak długo można przechowywać domowe mrożonki?

  • owoce - najlepiej zużyć w ciągu 8-10 miesięcy,
  • warzywa - do roku,
  • zioła - nawet 12 miesięcy, choć z czasem mogą trochę tracić aromat.

Zobacz również:

W lodówce czy poza nią? Ekspertka rozwiewa wątpliwości i wyjaśnia, jak przechowywać owoce i warzywaPolsatPolsat