- pęczek włoszczyzny,
- 5 dag suszonych grzybów,
- 3-4 śliwki suszone,
- 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku,
- listek laurowy, 1-2 goździki,
- po 4-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
- pół szklanki niesłodzonego soku z czerwonych porzeczek lub wiśni,
- 2-3 łyżki koncentratu buraczanego,
- sól, pieprz
1. Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie na noc. Następnego dnia gotować około 30 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wyjąć, pokroić w paski. Ugotować śliwki w szklance wody (około 15 minut) i pokroić je w paski.
2. Z warzyw i przypraw ugotować wywar. Połączyć z wywarami z grzybów i śliwek.
3. Buraki umyć, ugotować w całości. Kiedy będą miękkie, obrać i pokroić w plastry. Zalać gorącym przecedzonym wywarem. Buraki natychmiast nadadzą piękną barwę i słodkawy smak. Zagotować barszcz i odstawić, ponieważ dłużej gotowane buraki stracą swój piękny, intensywny kolor.
4. Barszcz przecedzić, doprawić solą i pieprzem, zakwasić sokiem porzeczkowym lub wiśniowym. Nie należy używać do barszczu octu lub kwasku cytrynowego. Doprawić koncentratem buraczanym i, jeśli kto lubi, roztartym ząbkiem czosnku. Gorący barszcz rozlać do talerzy i włożyć po porcji pokrojonych grzybów i śliwek.