Batony orzechowe
Smaczna i pożywna przekąska.
Sposób przygotowania
1. Do przesianej mąki dodaj cukier, pokrojony na małe kawałki tłuszcz, jogurt lub śmietanę oraz żółtko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.
2. Orzechy posiekaj. Do rondelka wlej 4 łyżki wody, dodaj miód, cukier i masło. Mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy już zacznie wrzeć, zdejmij rondelek z ognia, wsyp orzechy i wymieszaj.
3. Schłodzonym ciastem wylep dno kwadratowej lub prostokątnej blachy. Spód nakłuj widelcem i rozłóż przestudzoną masę orzechową, lekko wciskając ją w ciasto. Piecz 15-20 minut w temp. 180°C. Gdy wystygnie, pokrój na prostokątne kawałki. Połamaną na kawałki czekoladę wraz ze śmietanką roztop w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie, zanurz w niej spody batoników