Batony orzechowe
Smaczna i pożywna przekąska.

Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła lub margaryny
- ½ łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18 proc.
- 1 żółtko
- 300 g orzechów, np. włoskich, laskowych lub niesolonych ziemnych
- 2 łyżki płynnego miodu
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 150 g białej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki 30 proc.
Sposób przygotowania
1. Do przesianej mąki dodaj cukier, pokrojony na małe kawałki tłuszcz, jogurt lub śmietanę oraz żółtko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut. 2. Orzechy posiekaj. Do rondelka wlej 4 łyżki wody, dodaj miód, cukier i masło. Mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy już zacznie wrzeć, zdejmij rondelek z ognia, wsyp orzechy i wymieszaj. 3. Schłodzonym ciastem wylep dno kwadratowej lub prostokątnej blachy. Spód nakłuj widelcem i rozłóż przestudzoną masę orzechową, lekko wciskając ją w ciasto. Piecz 15-20 minut w temp. 180°C. Gdy wystygnie, pokrój na prostokątne kawałki. Połamaną na kawałki czekoladę wraz ze śmietanką roztop w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie, zanurz w niej spody batoników