Beza Czerwińskiego

Autor książki "Sprytne gotowanie" zdradził unikatowy przepis na najlepszą w Polsce bezę. Dziś możesz zrobić ją w swoim domu. Beza ta była nieodłącznym deserem pierwszego w Polsce show kulinarnego na żywo: "Balkon 2na2 od kuchni".

Beza Czerwińskiego
Beza Czerwińskiegomateriały prasowe

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 100°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na niej okrąg o średnicy 20 cm. Do misy wlej białka (pilnuj, aby nie dostało się żółtko) i ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj łyżka po łyżce cukier - nie przerywając ubijania. Piana powinna być sztywna i błyszcząca, bez grudek cukru. Dodaj mąkę i ocet, jeszcze przez chwilę ubijaj, aż składniki się połączą. Ubite białka wyłóż na okrąg zaznaczony na papierze do pieczenia. Łyżką stołową wyrównaj pianę, ale zbyt długo nie formuj bezy. Pośrodku zrób "gniazdo", w którym umieścisz krem.

Bezę wstaw do rozgrzanego pieca na 2,5 do 3 godzin. Pamiętaj, aby studzić ją w uchylonym piekarniku.

Śmietanę kremówkę, mascarpone oraz ziarna wanilii ubijaj przez 5 minut, aż powstanie gęsty krem.

Wystudzoną bezę wyłóż na paterę. Wgłębienie wypełnij przygotowanym kremem. Wierzch udekoruj owocami sezonowymi i świeżą miętą.

Sprytne rady

Na blasze do pieczenia zrób 4 kleksy z bezy (w 4 rogach), następnie wyłóż papier do pieczenia. Dzięki tej sztuczce papier nie będzie się przesuwać.

Jeżeli przebijesz pianę (białka podejdą wodą), przerwij ubijanie. Dodaj jeszcze jedno białko i już ręcznie rózgą cukierniczą kontynuuj ubijanie. Piana po chwili odzyska oczekiwaną konsystencję.

Przepis pochodzi z książki "Sprytne gotowanie":

Okładka książki "Sprytne gotowanie"
Okładka książki "Sprytne gotowanie"materiały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas