Beziki czekoladowe
Do przygotowania bezy można wykorzystać mrożone białka. Te z naszego przepisu smakują wyjątkowo pysznie, ze względu na dodatek czekolady. Możesz również stopić czekoladę w gorącej kąpieli i polać nią gotowe bezy.
Przygotowanie:
1. Czekoladę połam na kawałki. Włóż do metalowej lub szklanej miseczki. W rondelku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, postaw na nim miseczkę z czekoladą, tak, aby jej dno nie stykało się z wodą. Mieszaj trzepaczką tak długo, aż czekolada się roztopi. Wystudź.
2. Schłodzone białka wlej do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli. Ubij na sztywno mikserem, stopniowo zwiększając obroty od najniższych do najwyższych. Następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier, wciąż ubijając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru (najlepiej sprawdzić między palcami czy kryształki cukru są nadal wyczuwalne). Do ubitej piany dodaj cynamon, zmiksuj. Na koniec partiami dodawaj roztopioną czekoladę, delikatnie mieszając szpatułką, by w bezie powstały pasma czekolady.
3. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę beziki, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy. Masę bezową można też wykładać na blachę za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzej do temp. 120°C. Wstaw blachę z bezikami, susz przez 60-75 minut, używając termoobiegu (gotowe bezy powinny być suche od spodu). Gdyby były wilgotne, odwróć je na drugą stronę i susz jeszcze ok. 15 minut.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Sztuka: 70 kilokalorii
* * *
Zobacz więcej: