Bezowe torciki i torty

Aktualizacja

Rozpływają się w ustach!

Semifreddo
Semifreddo123RF/PICSEL

Semifreddo z pianką

Sposób przygotowania

1. Ciasto: masło stop i odstaw, mąkę z kakao przesiej przez sitko. Jajko ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj, powoli miksując, masło oraz mąkę z kakao. Wlej ciasto do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 7-8 minut w 170°C. Ostudź. 

2. Semifreddo: lekko rozmrożone truskawki zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jajka i żółtka przełóż do miski, postaw ją nad garnkiem z wrzącą wodą. Wsyp oba cukry, ubijaj ok. 5 minut, ostudź. Schłodzoną kremówkę ubij, domieszaj do masy jajecznej. Odłóż 1/2 szkl. Resztę wymieszaj z musem owocowym, wylej na ciasto. Przykryj białą masą, przemieszaj. Wstaw do zamrażarki na całą noc. 

3. Pianka: wodę i cukier gotuj ok. 10 minut, aż powstanie gęsty syrop. Białka ubij z sokiem z cytryny. Nadal ubijając, domieszaj po 1 łyżeczce syropu. Pianę nałóż dekoracyjnie na zmrożoną masę, ew. opal palnikiem do deserów. 

Tarta beza
Tarta beza123RF/PICSEL

Tarta limonkowa

Sposób przygotowania

1. Ciasto: do foremki na tartę nałóż cukier, masło, olej, sól, wlej wodę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gdy masło się stopi, wyjmij foremkę. Wsyp mąkę, mieszaj, aż masa będzie gładka. Ciasto rozprowadź równo po foremce, ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 13 minut. Przestudź. 

2. Krem: żółtka ubij z cukrem. Dodaj mleko, soki i skórkę cytrynową. Zmiksuj na gładki krem. Wylej go na przestudzone ciasto i piecz 10 minut w 180°C. Odstaw do całkowitego ostudzenia. 

3. Beza: połowę cukru wsyp do wrzątku, rozpuść i podgrzewaj 6-7 minut, aż syrop zgęstnieje. Białka ubij z resztą cukru. Wlewaj wąskim strumieniem gorący syrop, cały czas ubijając. Z piany wyciśnij rozetki lub rozsmaruj ją na kremie. Odstaw na godzinę bez przykrycia, by beza dobrze zastygła. Rozłóż plasterki limonki i posyp pistacjami. 

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Ciasto bezowe z kiwi
Ciasto bezowe z kiwi123RF/PICSEL

Deser cytrusowy

Sposób przygotowania

1. Beza: białka ubijaj, aż powstanie piana. Połącz z dodawanym po 1 łyżce cukrem, a następnie ze skrobią, sokiem i olejkiem. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na pergaminie rozłożonym na blasze narysuj okrąg o średnicy ok. 24 cm. Wyłóż na niego pianę, formując na środku lekkie wgłębienie na krem. Wstaw do piekarnika na 5 minut, zmniejsz temperaturę do 130°C i susz jeszcze 50-60 minut. Wyjmij, odstaw do ostudzenia. 

2. Krem: schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną masę. Domieszaj dodawany po 1 łyżeczce serek oraz skórkę. Schładzaj, aż krem stężeje. 

3. Zagłębienie w bezie posmaruj konfiturą. Wyłóż krem, wyrównaj wierzch. Udekoruj miąższem marakui i plasterkami kiwi. Oprósz cukrem pudrem

Orzechowiec
Orzechowiec123RF/PICSEL

Orzechowiec trzy smaki

Sposób przygotowania

1. Beza: orzeszki zmiel na grubą kaszę. Białka (w temp. pokojowej) ubij z octem na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodaj po 1 łyżeczce cały cukier i kakao. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Wymieszaj ją z orzeszkami. Na blasze rozłóż pergamin, narysuj 3 okręgi. Wyłóż na nie pianę. Piecz ok. 90 minut w 110°C. Wyjmij z piekarnika, ostudź na pergaminie. 

2. Krem: czekoladę stop, kremówkę ubij. Masło zmiksuj z cukrem i serkiem, wmieszaj ubitą kremówkę. Odłóż 5 łyżek kremu, połącz z czekoladą. Jasnym kremem przełóż blaty bezowe i posmaruj boki tortu. 

3. Wierzch udekoruj rozetkami z czekoladowego kremu, na nich ułóż orzeszki. Chłodź min. 2-3 godziny.

Proste ciasto czekoladowe z orzechamiInteria Kulinaria
Beza z toffi
Beza z toffi123RF/PICSEL

Migdałowe sakiewki

Sposób przygotowania

1. Beza: białka ubij na sztywną pianę, partiami dosypując drobny cukier, a następnie dodając esencję i szczyptę soli. Migdały wymieszaj z cukrem pudrem, delikatnie połącz z pianą z białek. 

2. Piekarnik nagrzej do 150°C. Blachę wyłóż pergaminem. Narysuj 4-5 kółek. Nałóż na nie pianę, formując pośrodku lekkie zagłębienie. Piecz 30-40 minut. Wyjmij, odstaw do ostudzenia. 

3. Krem: czekoladę połam, stop w kąpieli wodnej. Gdy lekko ostygnie, wymieszaj z serkiem i śmietaną. 4W zagłębienia w bezach nałóż po porcji kremu. Dekoracyjnie obłóż czekoladą i krówkami, skrop sosami.

Zmysłowe smaki: Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietanąInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas