Bezowe torciki i torty
Rozpływają się w ustach!

Semifreddo z pianką
Składniki
- ciasto
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 5 dag masła
- 2 łyżki kakao
- semifredo
- 30 dag mrożonych truskawek
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 i 1/2 szkl. śmietanki kremówk
- pianka
- 2 białka
- 1 szkl. cukru
- 1/3 szkl. wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania
1. Ciasto: masło stop i odstaw, mąkę z kakao przesiej przez sitko. Jajko ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj, powoli miksując, masło oraz mąkę z kakao. Wlej ciasto do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 7-8 minut w 170°C. Ostudź. 2. Semifreddo: lekko rozmrożone truskawki zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jajka i żółtka przełóż do miski, postaw ją nad garnkiem z wrzącą wodą. Wsyp oba cukry, ubijaj ok. 5 minut, ostudź. Schłodzoną kremówkę ubij, domieszaj do masy jajecznej. Odłóż 1/2 szkl. Resztę wymieszaj z musem owocowym, wylej na ciasto. Przykryj białą masą, przemieszaj. Wstaw do zamrażarki na całą noc. 3. Pianka: wodę i cukier gotuj ok. 10 minut, aż powstanie gęsty syrop. Białka ubij z sokiem z cytryny. Nadal ubijając, domieszaj po 1 łyżeczce syropu. Pianę nałóż dekoracyjnie na zmrożoną masę, ew. opal palnikiem do deserów.

Tarta limonkowa
Składniki
- ciasto
- 1 szkl. mąki
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 10 dag masła
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
- krem
- 5 żółtek
- po 1/3 szkl. soku z limonki i soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- skórka starta z 1 małej cytryny
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- beza
- 5 białek
- 1/3 szkl. wrzątku
- 1 szkl. cukru
- DEKORACJA: plasterki limonki, mielone pistacje
Sposób przygotowania
1. Ciasto: do foremki na tartę nałóż cukier, masło, olej, sól, wlej wodę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gdy masło się stopi, wyjmij foremkę. Wsyp mąkę, mieszaj, aż masa będzie gładka. Ciasto rozprowadź równo po foremce, ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 13 minut. Przestudź. 2. Krem: żółtka ubij z cukrem. Dodaj mleko, soki i skórkę cytrynową. Zmiksuj na gładki krem. Wylej go na przestudzone ciasto i piecz 10 minut w 180°C. Odstaw do całkowitego ostudzenia. 3. Beza: połowę cukru wsyp do wrzątku, rozpuść i podgrzewaj 6-7 minut, aż syrop zgęstnieje. Białka ubij z resztą cukru. Wlewaj wąskim strumieniem gorący syrop, cały czas ubijając. Z piany wyciśnij rozetki lub rozsmaruj ją na kremie. Odstaw na godzinę bez przykrycia, by beza dobrze zastygła. Rozłóż plasterki limonki i posyp pistacjami.

Deser cytrusowy
Składniki
- 6 dużych białek
- 1 i 2/3 szkl. drobnego cukru
- 5 łyżeczek skrobi ziemniaczanej
- sok z 1/2 dużej pomarańczy
- 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
- krem
- 2/3 szkl. śmietanki kremówki
- 15 dag serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki konfitury pomarańczowej;
- dekoracja
- świeże owoce, np. marakuja i kiwi
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
1. Beza: białka ubijaj, aż powstanie piana. Połącz z dodawanym po 1 łyżce cukrem, a następnie ze skrobią, sokiem i olejkiem. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na pergaminie rozłożonym na blasze narysuj okrąg o średnicy ok. 24 cm. Wyłóż na niego pianę, formując na środku lekkie wgłębienie na krem. Wstaw do piekarnika na 5 minut, zmniejsz temperaturę do 130°C i susz jeszcze 50-60 minut. Wyjmij, odstaw do ostudzenia. 2. Krem: schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną masę. Domieszaj dodawany po 1 łyżeczce serek oraz skórkę. Schładzaj, aż krem stężeje. 3. Zagłębienie w bezie posmaruj konfiturą. Wyłóż krem, wyrównaj wierzch. Udekoruj miąższem marakui i plasterkami kiwi. Oprósz cukrem pudrem

Orzechowiec trzy smaki
Składniki
- 6 białek z dużych jajek
- 1 szkl. niesolonych orzeszków ziemnych
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 1 łyżeczka jasnego octu winnego
- 1 łyżeczka kakao
- krem
- 1/2 szkl. masła orzechowego
- 1/4 szkl. cukru
- 1 szkl. śmietanki kremówkiq
- 10 dag serka mascarpone
- 5 dag czekolady deserowej
- DODATKOWO: 1/3 szkl. zmielonych migdałów, kilka orzechów laskowych
Sposób przygotowania
1. Beza: orzeszki zmiel na grubą kaszę. Białka (w temp. pokojowej) ubij z octem na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodaj po 1 łyżeczce cały cukier i kakao. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Wymieszaj ją z orzeszkami. Na blasze rozłóż pergamin, narysuj 3 okręgi. Wyłóż na nie pianę. Piecz ok. 90 minut w 110°C. Wyjmij z piekarnika, ostudź na pergaminie. 2. Krem: czekoladę stop, kremówkę ubij. Masło zmiksuj z cukrem i serkiem, wmieszaj ubitą kremówkę. Odłóż 5 łyżek kremu, połącz z czekoladą. Jasnym kremem przełóż blaty bezowe i posmaruj boki tortu. 3. Wierzch udekoruj rozetkami z czekoladowego kremu, na nich ułóż orzeszki. Chłodź min. 2-3 godziny.

Migdałowe sakiewki
Składniki
- 3 białka
- 3/4 szkl. zmielonych migdałów bez skórki
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- szczypta soli
- krem
- 20 dag białej czekolady
- 10 dag serka mascarpone
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%;
- DEKORACJA: połamane kawałki czekolady i krówek, gotowy sos toffi i czekoladowy
Sposób przygotowania
1. Beza: białka ubij na sztywną pianę, partiami dosypując drobny cukier, a następnie dodając esencję i szczyptę soli. Migdały wymieszaj z cukrem pudrem, delikatnie połącz z pianą z białek. 2. Piekarnik nagrzej do 150°C. Blachę wyłóż pergaminem. Narysuj 4-5 kółek. Nałóż na nie pianę, formując pośrodku lekkie zagłębienie. Piecz 30-40 minut. Wyjmij, odstaw do ostudzenia. 3. Krem: czekoladę połam, stop w kąpieli wodnej. Gdy lekko ostygnie, wymieszaj z serkiem i śmietaną. 4W zagłębienia w bezach nałóż po porcji kremu. Dekoracyjnie obłóż czekoladą i krówkami, skrop sosami.