Bezowe torciki i torty

Aktualizacja
Semifreddo
Semifreddo123RF/PICSEL

Semifreddo z pianką

Składniki

- ciasto

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki kakao

- semifredo

  • 30 dag mrożonych truskawek
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szkl. śmietanki kremówk

- pianka

  • 2 białka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Tarta beza
Tarta beza123RF/PICSEL

Tarta limonkowa

Składniki

- ciasto

  • 1 szkl. mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

- krem

  • 5 żółtek
  • po 1/3 szkl. soku z limonki i soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • skórka starta z 1 małej cytryny
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

- beza

  • 5 białek
  • 1/3 szkl. wrzątku
  • 1 szkl. cukru
  • DEKORACJA: plasterki limonki, mielone pistacje
8-10 porcji

Sposób przygotowania

Kruche ciasto z owocami i beząInteria KulinariaInteria Kulinaria
Ciasto bezowe z kiwi
Ciasto bezowe z kiwi123RF/PICSEL

Deser cytrusowy

Składniki

  • 6 dużych białek
  • 1 i 2/3 szkl. drobnego cukru
  • 5 łyżeczek skrobi ziemniaczanej
  • sok z 1/2 dużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego

- krem

  • 2/3 szkl. śmietanki kremówki
  • 15 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki konfitury pomarańczowej;

- dekoracja

  • świeże owoce, np. marakuja i kiwi
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Orzechowiec
Orzechowiec123RF/PICSEL

Orzechowiec trzy smaki

Składniki

  • 6 białek z dużych jajek
  • 1 szkl. niesolonych orzeszków ziemnych
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1 łyżeczka jasnego octu winnego
  • 1 łyżeczka kakao

- krem

  • 1/2 szkl. masła orzechowego
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. śmietanki kremówkiq
  • 10 dag serka mascarpone
  • 5 dag czekolady deserowej
  • DODATKOWO: 1/3 szkl. zmielonych migdałów, kilka orzechów laskowych
8-10 porcji

Sposób przygotowania

Proste ciasto czekoladowe z orzechamiInteria KulinariaInteria Kulinaria
Beza z toffi
Beza z toffi123RF/PICSEL

Migdałowe sakiewki

Składniki

  • 3 białka
  • 3/4 szkl. zmielonych migdałów bez skórki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • szczypta soli

- krem

  • 20 dag białej czekolady
  • 10 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%;
  • DEKORACJA: połamane kawałki czekolady i krówek, gotowy sos toffi i czekoladowy

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietanąAgnieszka MaciaszekInteria.tv
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?