Reklama

Reklama

Bezowe torciki i torty

Rozpływają się w ustach!

Semifreddo z pianką

Składniki - ciasto

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki kakao

Składniki - semifredo

  • 30 dag mrożonych truskawek
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szkl. śmietanki kremówk

Składniki - pianka

  • 2 białka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

1. Ciasto: masło stop i odstaw, mąkę z kakao przesiej przez sitko. Jajko ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj, powoli miksując, masło oraz mąkę z kakao. Wlej ciasto do foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 7-8 minut w 170°C. Ostudź. 

2. Semifreddo: lekko rozmrożone truskawki zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jajka i żółtka przełóż do miski, postaw ją nad garnkiem z wrzącą wodą. Wsyp oba cukry, ubijaj ok. 5 minut, ostudź. Schłodzoną kremówkę ubij, domieszaj do masy jajecznej. Odłóż 1/2 szkl. Resztę wymieszaj z musem owocowym, wylej na ciasto. Przykryj białą masą, przemieszaj. Wstaw do zamrażarki na całą noc. 

3. Pianka: wodę i cukier gotuj ok. 10 minut, aż powstanie gęsty syrop. Białka ubij z sokiem z cytryny. Nadal ubijając, domieszaj po 1 łyżeczce syropu. Pianę nałóż dekoracyjnie na zmrożoną masę, ew. opal palnikiem do deserów. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje